Jan Kallberg – ”expert” som snackar skit om brottsbekämpning

Jan Kallberg kallas säkerhetsexpert, han bor och arbetar i USA. Han verkar tycka att USA har ett bra sätt att arbeta mot kriminella gäng. Det är en märklig uppfattning då brottsligheten i USA är mycket högre än i Sverige och de kriminella gängen mycket fler, större och starkare än i Sverige. I USA har organiserade kriminella gäng, grovt organiserad brottslighet, dominerat kriminaliteten sen 1920-talet. Uppenbarligen har de metoder Kallberg tycker Sverige borde använda inte fungerat.

Vad vill då Kallberg? Han vill förvara brottslingar. Han vill ha mycket långa straff. Så har USA gjort i 100 år. Brottsligheten har inte minskat för det. Han vill att fångar ska finnas i fängelser långt hemifrån. Så har det länge varit i USA. Någon effekt på de kriminella gängen har det inte haft. Han vill ha fängelseuniformer som i USA trots att det bevisligen inte betytt något för att minska den organiserade brottsligheten. Faktum är dessutom att det redan finns i Sverige.

Han vill att Skatteverket följer pengarna och utreder kriminellas inkomster och skatter samt att Försäkringskassan bättre kontrollerar utbetalningar. Han verkar inte veta att detta redan görs i Sverige. Brottsverktyg och sådant som dömda brottslingar köpt med illegalt erhållna pengar beslagtas och säljs även i Sverige. I USA har dessa saker dock inte haft nån effekt på brottsligheten eller de kriminella gängen och lär knappast ha det i Sverige heller.

Till slut vill han också att vi ska tillåta polisen att begå brott och skapa brott genom så kallad brottsprovokation. Det får polisen bl.a. göra i USA. Det har inte minskat de kriminella gängens makt och förekomst på något sätt. Vad det däremot medfört i USA är poliser som arbetar åt de kriminella gängen som mördare och livvakter. Jag tycker nog inte att Kallberg har några som helst bra förslag. Inget av det han föreslår kommer att leda till minskad gängbrottslighet. Jan Kallberg snackar helt enkelt bara skit.

Läs också:

Advertisements