Man med koppling till Wikileaks mystiskt försvunnen i Norge

I augusti månad denna sommar försvann nederländaren Arjen Kamphuis, datasäkerhetsexpert som haft kurser folk som arbetat på Wikileaks. Han var enligt norsk media inte en Wikileaks-medarbetare och inte en person som stod Assange nära. Enligt media sågs han senast den 20 augusti i Bodø i norra Norge när han checkade ut från sitt hotell. Han hade en flygbiljett bokad från Trondheim den 22 augusti. Han kom aldrig till flygplanet. Polisen i Norge uppger att han tog lokaltåget från Bodø till Rognan den 20 augusti. Han ska ha anlänt till Rognan klockan 17.29 på kvälen. Därfetr finns inga spår efter honom.

Den 30 augusti registrerades hans mobiltelefon vid Vikeså i Bjerkreim kommun i Rogaland i södra Norge. Den var påslagen i 20 minuter med ett tyskt eller nederländskt SIM-kort. Igår kväll hittade en yrkesfiskare en del av Kamphuis ägodelar. De hittades flytande i en fjord på tisdagen. Det troliga är väl att den försvunne nederländaren gett sig ut med kajak på fjorden och kapsejsat. Han ska enligt media haft någon typ av hopfällbar kajak med sig på sin resa.

Kopplingen till Wikileaks har lett till allehanda konspirationsteorier om försvinnandet i sociala medier.

Advertisements