Feministiskt Initiativs starkaste valdistrikt i Göteborg

Feministiskt Initiativs starkaste valdistrikt i Göteborg finns i huvudsak i Kungsladugård kring Mariaplan, men de två allra starkaste finns på helt andra håll. I Bergsjön och Kvillestaden.

I riksdagsvalet fick Feministiskt Initiativ (F!) betydligt färre röster än i förra valet. Det beror på att de som röstade på dem i detta val valde att ge Vänsterpartiet rösten istället för att på så sätt minimera Sverigedemokraternas inflytande och minska risken för en borgerlig regering. De flesta av dessa väljare tycks dock ha röstat på F! i kommunvalen i de kommuner de ställde upp.

Så är fallet i Göteborg där F! fortsatt har mandat även om deras röstandel minskade. Deras allra starkaste valdistrikt är Bergsjön norra (Berget) och Brämaregården södra (Kvillestaden). I övrigt finns alla deras starka valdistrikt i västra Göteborg, kring Mariaplan i Kungsladugård, i Sandarna och Högsbohöjd. Jämfört med Vänsterpartiets starkaste valdistrikt är dominansen för Majorna något mindre.

Starkaste valdistrikten i Göteborg för F!, kommunval (valnämndens preliminära räkning)

Lundby, Brämaregården södra, 8,3%
Östra Göteborg, Bergsjön norra, 8,2%
Majorna-Linné, Klareborgsgatan, 7,7%
Majorna-Linné, Mariaplan, 7,7%
Majorna-Linné, Kungsladugård västra, 7,4%
Majorna-Linné, Sandarna, 7,2%
Askim-Frölunda-Högsbo, Högsbohöjd norra, 6,5%
Majorna-Linné, Godhem, 6,3%
Majorna-Linné, Kungsladugård östra, 6,3%
Majorna-Linné, Silverkällan, 6,0%

De nämnda valdistrikten är i huvudsak landshövdingehusområden. Undantagen är Bergsjön norra, Sandarna och Högsbohöjd norra. Det starka stödet i norra Bergsjön kan verka underligt men det finns en lättförsteålig förklaring.

Det starka stödet i Högsbohöjd norra (Fyrkgången och Pennygången) är inte lika lättförklarat men i hela Högsbohöjd finns också ett starkt stöd för Vänsterpartiet som är största parti i både Högsbohöjd norra och Högsbohöjd södra. Även i närliggande Högsbotorp är vänsterpartiet starkt så Högsbohöjd norra är inget valdistrikt som avviker från hur det ser ut i området för övrigt. Det är inget udda valdistrikt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!