Knäppskallarnas konspirationer

Allt är en konspiration
Kent Werne
Ordfront förlag
2018

Knäppskallarnas konspirationer

Allt är en konspiration av Kent Werne är en intressant, stundtals rolig men också tröttsam bok att läsa. Den ena knäppskallen och virrpannan efter den andra avlöser varandra i texten. Det är uppenbart att det i flera fall handlar om psykiskt sjuka eller personlighetsstörda människor. Men de lyckas trots få ihop teorier om än ditten och än datten som tilltalar ganska många och då inte bara knäppgökar.

De flesta av de som Werne skriver om tycks överens om världen styrs av en judisk-socialistisk-kapitalistiska konspiration där de synliga makthavarna inte är de verkliga. För de allra mest vrickade är det rymdvarelser som står för den yttersta makten, men förstås genom en judisk-socialistisk-kapitalistisk konspiration och med hjälp av marionetter och agenter. Jag blir helt utmattad av alla knasbollarnas teorier och tankar.

Det mesta är faktiskt totalvrickat och Kent Werne lyckas faktiskt visa detta på ett rimligt sätt. Problemet är dock att de vrickade teorierna påverkar verkligheten, framförallt påverkar det mängder med högerextremister av olika schatteringar, men även en del miljövänner och människor som anser sig vara vänster.

De sistnämnda skriver dock Werne inte om, men det hade faktiskt varit intressant. I deras version av flera av de populäöra konspirationsteorierna så har ödlorna, utomjordingarna och judarna i allmänhet ersatts av USA och USA-kapitalet. Men även för dem brukar judarna finns med på ett hörn, då ofta i form av familjen Rothschild och de internationella bankerna samt förstås Bilderberggruppen.

Bilderberggruppen och alla konspirationsteorier om dem skriver Werne en hel del om däremot.

Det viktigaste och mest intressanta i boken är dock främst att många konspirationsteorier kan kopplas till extremhögern och hur dessa teorier påverkat terrorister som Timothy McVeigh, Anders Breivik och Peter Mangs. Konspirationsteorierna är med andra ord inte helt ofarliga. De har konsekvenser. Till och med dödliga konsekvenser såsom i ovan nämnda fall är när folk inte vill vaccinera sina barn. Dessa avsnitt av boken är faktiskt det mesta intressanta. Det handlar om sådan konspirationsteorier som myterna om Eurabia och saker som Sion Vises protokoll, judarnas enorma inflytande osv.

Och med Trump och Putin som två av jorden mäktigaste makthavare har vi tå personer som tror på alternativ utnyttjar konspirationsteorier för att nå sina mål.

Som helhet är boken läsvärd och intressant, men faktiskt ganska tröttande och utmattande att läsa. Det blir liksom för mycket knasigheter och knäppskallar på för kort tid och för litet utrymme.

Läs mer: ETC, GP, Filter,

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!