Gängland Göteborg – Hammarkullen och Hjällbo

Hammarkullen har på samma sätt som Majorna, Gårdsten eller Bergsjön en historia som bas för kriminella gäng. Redan på 1970-talet var stadsdelen kände som centrum för släkten Magnusson, en dåtida släkt med många personer kända från kriminella sammanhang.

Tigrarna (Angereds Tigrar) var en gång ett gäng från Göteborgs nordöstra förorter (Angered) som uppges ha bildats någon i slutet av 1990-talet/början av 2000-talet. Angered är hela nordöstra Göteborg och de olika förorterna är Rannebergen, Lövgärdet, Trädgårdsgärdet, Angered C, Gårdsten, Agnesberg, Hammarkullen, Hjällbo och Eriksbo plus en del andra mindre områden/orter som Linnarhult, Olofstorp osv. I början och mitten av 2000-talet ansågs Ali Reza Dashti Pour från Hammarkullen vara ledare i Tigrarna.

2004 var en medlem i gänget misstänkt för skottlossning mot en restaurang på Kungsportsavenyn i Göteborg, Avenyn 10. Hans äldre bror var en av dem som dömdes för Backaplansbranden då 63 ungdomar dog. Några år senare anklagades de för att vara inblandade i ett antal brutala uppgörelser i Gårdsten och i Bergsjön. Helt klart är att gänget eller medlemmar i gänget var allierade med andra kriminella grupperingar i nordöstra Göteborg för att jaga bort Bandidos och X-team från området. Denna allians gick under namnet Vännerna eller Gårdstensalliansen.

Efter att Ali Reza Dashti Pour lämnade gänget så uppger Aftonbladet och annan media en person vid namn Sader Chanto (eller Sader Chato) från Gårdsten som ledare i gänget. Eventuellt är Sader Chato den person som utsattes för hot och krav på böter från Bandidos och X-team i början av hösten år 2008. Detta var den händelse som kom att utlösa striden om herraväldet över gangsterverksamheterna i Angered och som slutade med att X-team fick sluta en förnedrande fred med de gäng som ingick i det tillfälliga nätverket Gårdstensalliansen.

Det uppmärksammade mordet i Stockholm på David Abraham Karlberg med hämnd som ett ledande motiv utfördes av en lillebror till en medlem i Tigrarna. Mordet på Karlberg var en hämnd före ett olycksfall med en tredje bror som blev dödad av misstag i en lek med morakniv. Karlberg var den som tillsammans med den tredje brodern lekte med kniven.

Sommaren och hösten 2008 försökte X-team tillskansa sig mer makt i Angered. Man förnedrade och straffade andra kriminella och affärsmän på en rad sätt. Resultatet blev en allians mellan olika kriminella gäng, familjer och lokala affärsmän med både vita och svarta affärer i Angered.

En allians som i media gick under namnen Vännerna eller Gårdstensalliansen. Gangstergänget Tigrarna anses ha utgjort en väsentlig del av alliansen och även folk från Asir anses ha varit med. Det fanns/finns också band till Naserligan som ju länge var Göteborgs mest inflytelserika kriminella nätverk. En del i det nätverket tycks ju anse att X-team eller Bandidos var inblandade i mordförsöket på Naser Dzeljilji år 2006.

Under en kort tid var Gårdstensalliansen inblandad i en rad skottlossningar och våldsdåd riktade mot X-team eller omvänt, att de var utsatta för angrepp från X-team:

Senaste oroligheterna ägde rum under hösten 2008, mellan Bandidosknutna
X-Team och en dittills anonym grupp, en ny typ av gerillarörelse, från  de nordöstra stadsdelarna. Den kom att kallas Vännerna eller  Gårdstensalliansen.

Under kriget apterades bland annat en bomb på en bil tillhörig en medlem i X-team. På grund av något tekniskt fel detonerade bomben aldrig. Om den gjort det hade 4 personer med all sannolikhet dödats. Bomben upptäcktes av de tilltänkta offren för bomben och polisen kunde senare gripa tre män för brottet. Däribland en 25-åring med anknytning till Tigrarna och Vännerna:

Dels en 25-årig man, vars dna-spår påträffades på bombens timer. Han  förklarar detta med att han råkat pilla på föremålet ett par veckor tidigare.

Detta skall ha skett i samband med en inofficiell visning av automatvapen och sprängmedel hemma hos en individ på Gamlestan. 25-åringen har tidigare tillhört det kriminella gänget Tigrarna i Angered. Han säger sig dock ha brutit med dess företrädare.

Enligt polisuppgifter ingår han istället i grupperna Vännerna, som har
rötterna i Gårdsten, Lövgärdet och Bergsjön. Den består av ett tiotal  yngre män, som under senare delen av 2008 mer eller mindre bedrev ett gerillakrig mot Bandidos.

Det handlade främst om geografiskt  territorium, men också en orättfärdig bötning på 600.000 kronor som Vännerna påstår sig ha utsatts för.

Utöver 25-åringen greps också en 33-årig bombkonstruktör från det forna Jugoslavien. Han medgav att han byggt anordningen men förnekar att han vetat till vad den skulle användas.  Dessutom en 31-årig man från Jugoslavien, vän till 33-åringen, som erkände att han gett sin kompis i uppdrag att bygga fjärrstyrningen.

Efter en tid tvingades Bandidos och X-team till förhandlingsbordet i Lövgärdet. Detta efter kostsamma förluster. En vapenvila och fred kunde slutas mellan gängen. Enligt vissa uppgifter ska Bandidos ha representerats av deras Sverigeledare Jan ”Clark” Jensen. Bandidos och X-team tvingades bort från de nordöstra förorterna.

Hösten 2009 greps en man i Surte som enligt polisen förvarat vapen åt en kriminell gruppering. med all sannolikhet bör det ha varit Vännerna då han är nära bekant med en person som har kända kopplingar till alliansen.

Gårdstensalliansen var inget permanent organiserat gangstergäng eller kriminellt nätverk. Däremot kan det säkert vara så att de olika intressenterna i nätverket håller kontakten. Bland intressenterna finns bl.a. affärsmän i Angered, släkten Ali Khan och personer med kopplingar till det som tidigare var Naserligan, däribland den ena falangen i det kriminella nätverket i Gårdsten.

I något som verkar vara en utveckling av det gamla gängkriget för att få bort X-team från Angered så sköts två personer med kopplingar till Gårdstensalliansen i Bergsjön och ytterligare två skottskadats i Majorna i januari 2011. Den som misstänktes för dubbelmordet var en av de skottskadade i Majorna. Han anses ha haft kopplingar till Tigrarna. Den andre skottskadade i Majorna var Asirledaren Dhaffar Al-Tai som förmodligen var målet för attacken. Att mannen med anknytning till Tigrarna också blev skadad kan vara frågan om att han träffats av sina kompisars eldgivning. Asirledaren Süyar Gürbüz  var vi denna tid i fängelse för förberedelse till mord på Tigrarnas tidigare ledare Ali Reza Dashti Pour och Bandidos tidigare göteborgspresident Mehdi Seyyed.

Idag är Hammarkullen tillsammans med Hjällbo centrum för ett släktbaserat kriminellt nätverk som brukar kallas Ali Khan efter det namn som de flesta ledande personer i nätverket bär. Men släktens medlemmar bor på många olika håll i Angered. Släkten har arbetat sig till sin position genom konflikter med ett gängnätverk i Gårdsten som varit eller är nära knutet till Naserligan och ett kriminellt nätverk i Majorna. Gänget i Gårdsten ska dock ha delats i två grupperingar vilket sannolikt var det som öppnade upp för Ali Khan-nätverket. och deras allierade i Angered.

Namnet på släktens ledande medlemmar skrivs omväxlande Ali Khan och Alikhan, olika familjemedlemmar använder olika former av namnet. Alla i det släktbaserade kriminella nätverket bär dock inte namnet Ali Khan och alla med namnet Ali Khan eller Alikhan är inte kriminella. Detta är viktigt att komma ihåg.

Enligt GP leds den kriminella verksamheten som berör en lång rad släktmedlemmar av en man i 60-årsåldern (född 1957). Enligt uppgifter är han imam i en moské som främst släktmedlemmar tillhör. Hans söner anses var de som i praktiken leder verksamheten. En av hans söner är Abdelbaset Ali Khan, född 1987, som 2008 dömdes för mordet på en ung man i Gårdsten. Hör hemma i Angeredsområdet. Mordet var en hämnd för att en annan son hade blivit knivhuggen. Den som mördades hade dock inget med knivhuggningen att göra. 2009 fastställdes tingsrättens dom i hovrätten.

Den knivhuggne yngre brodern, född 1991, dömdes 2013 för misshandel och sitter för närvarande i fängelse. Förekom redan innan dess under åtta avsnitt i belastningsregistret, bland annat för flera fall av grov misshandel men även för människorov, olaga hot och rån. Hemmahörande i Angered.

Centrala i dagens brottssammanhang är också många barnbarn till den 60-årige släktpatriarken. Förutom de personer som redan nämnts, 60-åringen och hans två söner så tar GP upp nedan nämnda personer bland de kriminella i släkten

Tynnered – Frölunda

  • En man född 1977 dömdes 2015 för bland annat grov misshandel, grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning till tre och ett halvt års fängelse. Målsägande i ärendet var bland annat en tidigare hustru. Han är brorson till 60-åringen och bror till nedanstående två personer.
  • En yngre bror till ovanstående man, född 1990. Dömdes förra sommaren till 14 månaders fängelse för ett större kokaininnehav. Tidigare fälld för häleri, misshandel, vapenbrott, stöld, olovligt förfogande och ofredande.
  • En man som dömdes i februari i år till tre års fängelse för rån och grov utpressning mot en företagare i södra Göteborg. En av de som sitter häktad som misstänkt för delaktighet i mordet på David Isho. Tidigare fälld för ett stort antal narkotikabrott. Bror till de två ovanstående männen och född 1995.

Angered

  • En brorson till 60-åringen född 1995 dömdes 2012 för vapenbrott och narkotikabrott.
  • Ett barnbarn till 60-åringen, född 1992. Fick sin första dom 2009. Det handlade om misshandel, olaga frihetsberövande, rånförsök och övergrepp i rättssak. Efter det är hans mest dömd för olovliga körningar och narkotikabrott. Så sent som i februari 2017 dömdes han dock för stöld. Bror till nedan nämnda person.
  • Ett annat barnbarn till 60-åringen, född 1992, dömdes som 16-åring för misshandel, vållande till kroppsskada, olaga frihetsberövande, grov stöld, rånförsök och hot mot tjänsteman. Också dömd för en misshandel 2012 och en del andra brott vid andra tillfällen. Fälldes i februari för stöld. Han är bror till ovan nämnda person.
  • Fadi Khalil Ali Khan, svärson till släktledaren, född 1976 har tidigare dömts till kortare fängelsestraff för narkotikabrott. Han är också fälld för vapenbrott, olovlig körning och brukande av falsk urkund. Har åtalats för övergrepp i rättssak och domen kommer idag. Han är gift med sin kusin och alltså även brorson till släktledaren.
  • Ett barnbarn till släktledaren, född 1998, som redan som 15-åring dömdes till ungdomsvård för två fall av misshandel. Fälld för ytterligare våldsbrott sedan dess. Just nu häktad, misstänkt för grovt narkotikabrott.

Ett par personer i släkten är också dömda för utpressing i en dom som föll i april 2017. Fyra personer har för sin dömts för inblandning i en brutal misshandel som ägde rum 2016. Domen föll i april 2017. En av dem är redan nämnd, Fadi Khalil Ali Khan, och de övriga är hans son Hashem Ali Khan, född 1998, och två svågrar, Yeheia Kattan, född 1999, och Mohamed Kattan, född 1994. De tre yngre har åtalats för gov misshandel och övergrepp i rättssak.

2013 dömdes Hussein Ali Khan, född 1994, för en uppmärksammad brutal kidnappning som ägde rum 2012.  De två ovan nämnda bröderna som föddes 1992 är tvillingar. De lär heta Hamid Ali Khan och Khalil Ali Khan. En känd och dömd medlem i släkten är också Abdul Ali Khan från Tynnered/Frölunda. Observera dock att samma namn återkommer i släkten hela tiden. Det är nog inte på grund av överdriven vördnad som GP påstår utan att det är en tradition att äldsta sonen i en familj får namn efter farfar. Så är det exempelvis också i Grekland. Genom att samma namn återkommer hela tiden finns det därför en mängd personer som har exakt samma namn. Att en person bär ett visst namn är därför inte detsamma som att de är identiska med de personer som nämns i detta inlägg och det betyder inte att de med nödvändighet är brottslingar.

Polisen anser att ett trettiotal medlemmar i släkten kan anses vara kriminella. Men deras inflytande och makt överdrivs i GP. De är inga superkriminella och deras brottslighet framstår ofta som helt oplanerad och förvirrad. Men de är helt klart mycket våldsamma, hotfulla och farliga. De skrämmer och hotar folk, de är därför också allmänt avskydda I Hammarkullen och Hjällbo. De är nutidens motsvarighet till släkten Magnusson på 1970-talet. En släkt med samma typ av kriminalitet, lika impopulära och lika hotfulla och våldsamma.

Att Ali Khan skulle styra den undre världen i Göteborg som GP påstått är dock inte sant (för några år sen påstod GP att Vårvädersligan var de mäktigaste i Göteborgs undre värld så tidningen är inte seriös när det gäller sånt här). Det är helt enkelt inte den typen av släkt eller kriminellt nätverk. Däremot har sannolikt den undre världen i Angered ett stort inflytande i hela Göteborg genom de kontakter och kopplingar som skapades genom Gårdstensalliansen. Där finns direkta kopplingar till ett kriminellt nätverk i Majorna liksom vi Ali Khan till kriminella miljöer i Frölunda. Kanske finns också direkta kopplingar till ett vietnamesiskt nätverk i Göteborgsområdet som en tid odlade marijuana i stor skala. Hammarkullen och Hjällbo är centrala bostadsområden för personer från Vietnam, som i allmänhet är kineser.

De senaste händelserna som kopplats till Alikhans är de väldigt organiserade bilbränderna i Frölunda som ägde rum i augusti och ett guldsmedsrån i april. Annars är det uppenbart att de kriminella nätverken i Angeredsområdet är inblandade i få våldsamma konflikter. I stort sett förekommer det numera få gängrelaterade våldsbrott i området även om en del individer som ingår i kriminella nätverk gripits och dömts. Däremot kan nätverket i Angered ha varit inblandade i morden på flera personer tillhörande det tidigare existerande kriminella nätverket i Backa.

Läs också:

Advertisements