Mariehällsmordet – friande domar för samtliga åtalade

7 män, varav flera men inte alla anses tillhör det kriminella nätverket som brukar kallas Östberganätverket, åtalades för mordet på Joaquin Morales Basilio den 20 november i fjol. Han sköts i sin bil från en annan bil  i samband med en biljakt. Han anses har varit ledare för det så kallade Bredängsnätverket som länge legat i konflikt med Östberganätverket.

Tingsrätten fällde bara två av de åtalade männen och nu har samtliga åtalade friats i hovrätten.

De friande domarna har fått polisen att befara ökat våld från de två nätverkens sida:

Flera av varandra oberoende källor med insyn i gängkonflikterna som Aftonbladet talat med uppger att polisen nu fruktar för upptrappat våld och hämndaktioner mellan de kriminella gängen.

– Det finns uppgifter på att inblandade fått pris på sitt huvud, säger en källa och fortsätter:

– Det är nu vi tror att det riktiga kriget börjar.

Farhågorna känns som en klassisk kvällstidningsöverdrift och det inget som verkligen säger att det blir så. Det är i allmänhet väldigt osäkert att försöka förutsäga vad som händer i den undre världen bland kriminella. Det mesta sker ju i det fördolda och folk utanför de kretsar som en konflikt berör har i allmänhet mycket liten insyn.

Advertisements