Hällristningarna i Norrland gjordes nog inte av samer

I en artikel i SVD av etnologen Ewa Bigestans påstås att samer skapat hällristningarna i Norrland. Det är ett ytterst tveksamt påstående för det mesta pekar väl på att hällristningarna utfördes innan samerna fanns i det område i Västerbotten, Ångermanland och Jämtland där de flesta hällristningarna förekommer (de finns även på andra håll). Det är naturligtvis svårt att veta exakt när hällristningarna men det anses att de gjordes för cirka 6 000 till 5 000 år sen så de kan naturligtvis vara gjorda av samernas förfäder. Men åldern är inget annat än en gissning. Det är dock mycket oklart vilken kultur eller vilket folk som skapade hällristningarna i Norrland.

I artikeln påstås också att samerna kom till Skandinavien precis efter den senast istiden.Det är i huvudsak ett felaktigt påstående enligt den senaste forskningen. Skandinavien befolkades direkt efter isens tillbakagång. Så långt är det rätt. Sannolikt kom invandrarna i huvudsak från sydvästra Europa. Denna jägar- och samlarbefolkning spred sig i hela landet men kom i stort sett helt att ersättas av senare invandrare utan att lämna några större genetiska spår efter sig.

Svenskarna härstammar i huvudsak från en jordbruksbefolkning som fanns i Anatolien för 8000 år sen enligt dna-undersökningar som gjorts. Den jägar- och samlarbefolkning som fanns i Sverige innan jordbruksbefolkningens ankomst är inte svenskarnas förfäder i nån större utsträckning. De är inte heller samernas förfäder i nån större utsträckning visar dna-kartläggningen. Svenskar och samer har i huvudsak samma förfäder.

Dagens svenskar och samer härstammar främst från senare invandringar åren kring kristi födelse fram till omkring 500-talet, jordbrukare från sydöstra Europa för cirka 6 000 år sen, boskapsskötare från Centralasien för cirka 4 000 år sen samt andra invandrare österifrån till Nordkalotten för cirka 3 000 år sen. Ju längre norrut, ju mer gener från den forntida jägar- och samlarbefolkningen vilket gör att samer har större andel gener från den gruppen än vad svenskar har. I huvudsak tycks dock samerna ha samma ursprung som svenskarna plus den grupp som kom österifrån för cirka 3 000 år sen. Språket har kommit österifrån.

Samernas kultur med semi-nomadisk renskötsel uppstod sannolikt inte förrän tidigast på medeltiden, men mer troligt inte förrän på 1600-talet och 1700-talet.

Genetiskt är samerna samma folk som svenskarna, språkligt står de närmare finnarna och deras unika kultur är en ganska sentida företeelse.

Men åter till hällristningarna. Bigestans artikel är romantisk och menar att hällristningarna framför ett miljöbudskap från samerna. Det är naturligtvis nonsens. Ingen vet varför hällristningarna gjordes (teorin är att de gjordes i samband med religiösa ceremonier) och Bigestans fantiserar helt enkelt utifrån sina egna drömmar, fördomar och förutfattade meningar. Det är i sig inget fel med det, men det har inget med verkligheten att göra. Budskapet i hennes artikel har heller inget med verkligheten att göra. Hällristningarna finns i huvudsak inte ens i områden som är intressanta för gruvbolagen.

Hela Ewa Bigestans artikel är en fantasiprodukt utan stöd i verkligheten. Gruvbrytning må ställa till med problem för renskötseln och skapa risker för miljön, men den hotar varken samiskt kulturarv eller hällristningarna i Norrland, oavsett om de är gjorda av samer eller inte.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!