Alla tidningar har en tveksam syn på fakta

Björn Werner har idag skrivit en kulturkrönika i GP om Aftonbladets bristande förhållningssätt till fakta. Det med anledning av att Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén i SVT Kulturyheterna uttalat följande:

Hade Aftonbladet gjort en artikel om det här på nyhetsplats, så hade det varit en självklarhet. Men i opinionsjournalistik har man större möjligheter att skriva fritt om saker man anser att medier bör titta mer på.

Den synen på fakta och sanning är naturligtvis inte acceptabel och Björn Werner har rätt i sin kritik av Erik Rosén och Aftonbladet. Men Roséns syn är inget unikt för Aftonbladet. Den åsikt som Rosén uttalade är den gängse på Sveriges stora tidningar. Falska nyheter och lögnaktiga opinionsartiklar är helt legitimt och förekommer varje dag i nästan alla tidningar.

Alla tidningar ljuger ständigt om hotet från Ryssland. Alla tidningar ljuger ständigt om risken för terrorism i Sverige. Lögner förekommer såväl på nyhetsplats som på ledarsidor, i krönikor och på GP:s kultursidor där Björn Werner är chef. Ett exempel på det senare är Isitts återkommande krönikor och artiklar om arkitektur i Göteborg där Isitt ofta inte ens vet var ett torg ligger eller hur där ser ut. Han tror att sånt som vetter mot nordväst vetter mot syd osv.

GP:s ledarsida är en av de mest lögnaktiga jag känner till i Sverige. Sådana skribenter som Boström och Teodoresecu far regelbundet med falska nyheter, felaktiga fakta och bisarra påståenden. Därför är det inte bara lite hyckleri när gästkolumnisten Andreas Ericson på GP:s ledarsida kritisera Rosén på samma sätt som Werner. Det är verkligen att kasta stan i glashus. GP:s ledarsida är ju paradexemplet på att ledarsidor blivit ställen att skriva sådant som inte överensstämmer med verkligheten. Precis som Ericson skriver är det inget bra tecken:

Om de numera blivit platsen att skriva det som inte heller överensstämmer med verkligheten är det inget bra tecken, eftersom det tyder på en offentlig debatt som övergått från relevant samtidskommentar till fantasygenren.

När det gäller nyhetsartiklar om havsmiljö och yrkesfiske innehåller nästan 100% av alla artiklar faktafel och lögner. Artiklar om förorter är ofta vilseledande men ibland också helt felaktiga och helt utan faktakontroll. Majoriteten av alla tidningsartiklar, ledare och krönikor om konflikten i Göteborgs hamn och hamnarbetarstrejk har varit lögnaktiga. Med ett stort undantag, Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

När Werner kritiserar Aftonbladet är det därför också hyckleri för han ser inte att det han kritiserar är normalt på alla svenska tidningar. Förfallet är troligen en följd av dåligt utbildade journalister utan allmänbildning. De har inte djupare kunskaper om nånting vilket parat med ont om tid och pengar bäddar för falska nyheter och lögner. Dåligt utbildade unga journalister får inte den tid de behöver för att kunna kolla fakta och det vet inte tillräckligt mycket för att själva inse att de inte har nåt på fötterna.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!