Biltemas ägare misstänkt för penningtvätt

2018 fick en 82-årig man i den lilla staden Gjadër i Albanien flera insättningar på sitt nyöppnade bankkonto. Totalt sattes det in nästan 55 miljoner kronor. Pengar har också satts in till en annan när släkting till mannen. Den största enskilda insättningen var på 40 miljoner kronor. Pengarna kom från Sten-Åke Lindholms privata konto i Schweiz med meddelandet. ”Gift to my dearest friend” enligt uppgifter i Uppdrag Granskning. Sten-Åke Lindholm är ägare av Biltema-koncernen.

Albanska myndigheter fattade misstankar mot de stora insättningarna på den gamla mannens konto och började undersöka saken. Pengarna har tills vidare beslagtagits genom beslut i två domstolar i labnaien. Den 82-årige mannen, hans dotter i Sverige som har en ledande position i Biltema-koncernen och Biltemas ägare Sten Åke Lindholm är nu misstänkta för penningtvätt i Albanien. Vice VD i Biltema Sweden AB är Adelina Voci. Hon sitter också i styrelsen. Det är sannolikt henne det rör sig om.

Nio miljoner av de 55 miljonerna kronorna har gått till lägenhetsköp i Albanien enligt Uppdrag Granskning som hänvisar till domstolsförhandlingar i Albanien. Flera av dessa har gått till den svenska Biltemadirektören, 82-åringens dotter. Bara 100 000 kronor uppges i handlingarna från den albanska domstolen uppges ha gått till sjukvårdskostnader. Säljaren av lägenheterna var en känd och kontroversiell albansk politiker.

Enligt Uppdrag Granskning kan det röra sig om misstänkt grovt skattebrott utifall att pengarna gått till den kvinnliga direktören. Hon, Adelina Voci som bor i Göteborg, har inte varit intresserad av att uttala sig i Uppdrag Granskning.

I styrelsen för Biltema Sweden AB sitter också Lars Ingemar Haraldsson och Leo Mocatelli Shahandeh som är VD. Haraldsson har dessutom flera styrelseuppdrag i företag som ingår i storfinansfamiljen Lundbergs företagsimperium.

Enligt Uppdrag Granskning har Biltemas marknadschef, Johan Gerdevåg, först uppgett att det var en privatsak för Sten-Åke Lindholm och senare i mejl angett att pengarna är avsedda för sjukvårdskostnader och även till några bostäder. Biltema har också kommit med ett pressmeddelande där de uppger att Lindholm inte är inblandad i någon form av penningtvätt:

I programmet lär det dessutom påstås att Biltemas grundare Sten Åke Lindholm har tvättat pengar i en märklig affär i Albanien i någon sorts maskopi med en hög chef i svenska Biltema. Detta är rent nonsens. Sanningen är att Sten Åke Lindholm har stöttat en familj i samband med behov av kvalificerad cancervård, samt anständiga bostäder i Albanien. Detta har varit privata gåvor från Sten Åke Lindholms egen plånbok. Den svenska Finanspolisen har undersökt frågan och betecknat den som en solskenshistoria.

Det verkar faktiskt också mycket osannolikt att Sten Åke Lindholm skulle ha ägnat sig åt penningtvätt. Han har så vitt det är känt inte tjänat sina pengar på ett olagligt vis. Att inte betala skatt brukar inte var olagligt om än kanske omoraliskt. Med tanke på hur hans koncern är uppbyggd undviker han troligen i möjligaste mån att betala skatt. Företaget i Sverige betalar naturligtvis de skatter som de ska betala. Men vinsterna tas i huvudsak ut i länder med lägre skatt.

Läs också: Lindholm och Biltema

 

 

Advertisements