Moderat fiffelpolitiker lämnar riksdagen

Den fifflande moderatpolitikern Erik Bengtzboe har efter att hans fiffel kritiserats i media valt att avgå som riksdagsman. Han har varit skriven hos sin mor i Nyköping och därför plocka ut traktamente och ersättning för en övernattningslägenhet i Stockholm. Det trots att han i verkligheten varit bosatt i lägenhet i Stockholm där hans fru och barn är skrivna. Totalt har han på detta sätt lurat till sig 158 000 kronor. Frågan är om det också finns annat fusk. På fruns sida Bostadsbidrag? Föräldrapenning?

Han hävdar själv att han skulle varit skriven i ett fritidshus i Nyköping som dock inte är gjort för permanentboende och inte hos sin mamma. Han bor alltså enligt egen utsago inte ihop med fru och barn. Och inte hos sin amma. Utan i fritidshus där permanentborden är förbjudet. Det är naturligtvis dumheter. Han har fifflat. Svårare än så är det inte.  Åklagarmyndigheten håller på att utreda om det kan handla om ett åtalbart brott eller inte. Oavsett vilket är det naturligtvis totalt förkastligt av en riksdagsman att lura till sig pengar på det sätt som Bengtzboe gjort. Ett sätt som dessutom en del partikamrater i Nyköping tyckt och tycker är rätt och riktigt.

Det hela säger en del om det parti Bengtzboe tillhör. Fiffel är okej så länge det är någon politiker eller någon ur eliten som ägnar sig åt det, När någon fattig ensamstående mamma fått nåt bidrag för mycket på grund av att det inte förstått reglerna hos Försäkringskassan korrekt eller nåt liknande ska de däremot klämmas åt. Samma sak om det handlat om en pensionär med bostadsbidrag eller en arbetslös på a-kassa eller nån annan som skickat in falska och felaktiga uppgifter. I det läget hade det hela omfattats av bidragsbrottslagen som infördes under den tidigare moderatledda regeringen för 10 år sen. Det spelar i sammanhanget ingen roll om de ljugit med flit eller lämnat felaktiga uppgifter av misstag även om det finns möjlighet att bli frikänd om en person inte förstått ordentligt och kan bevisa det.

Bengtzboe har skickat in falska och felaktiga uppgifter. Han har lurat till sig pengar. Men det är inte säkert att det är ett brott. För eliten gäller uppenbarligen andra lagar än för vanligt folk. Dessutom har Bengtzboe samtidigt som han fuskat drivit kampanjer mot bidragsfusk tillsammans med partikamrater. Samma partikamrater som försäkrar att Bengtzboe inte ljugit med flit. Vilket han uppenbart gjort. Snacka om dubbelmoral.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!