Har Andreas Gustavsson på ETC verkligen läst Brås våldtäktsrapport?

När jag läser Andreas Gustavssons ledare om Brås rapport om våldtäkter, anmälningar och varför antalet anmälningar ökat etc undrar jag om han verkligen läste rapporten. Medan rapporten handlar om våldtäktsstatistik, sexualbrottsstatistik, varför anmälningar och upplevda övergrepp ökat osv så handlar Gustavssons ledare enbart om invandrares förmodade brottslighet eller icke-brottslighet. Rapporten som i övrigt är en klassisk kriminologisk rapport berör egentligen bara det ämnet i förbigående.

Så frågan är vad Gustavsson egentligen läst? Är det bara så enkelt att han inte begripit vad han läst? Eller är han bara fixerad vid just invandrarfrågan? Är det inte då en slags rasism i sig?

Rapporten visar att ökningen av antalet anmälningar och upplevda övergrepp främst beror på ändrad lagstiftning, förändrad inställning och ökad anmälningsbenägenhet. Dessutom kan de mindre allvarliga sexualbrotten även ha ökat något i verkligheten då människors umgängesmönster ändrats. När det gäller grövre sexualbrott har de i verkligheten inte ökat alls. Finns ingen ökning kan inte heller nån enskild grupp i samhället vara ansvarig för nån ökning.

Advertisements