Ska älgen rödlistas?

I media, inklusive Sveriges Jägareförbunds tidskrift Svensk Jakt påstår det att älgen riskerar rödlistning. Artdatabanken (som drivs av SLU) fastslår i sin att preliminära bedömning vad det gäller älg följande:

Antalet reproduktiva individer överstiger gränsvärdet för rödlistning. Beståndet har beräknats till 300000-400000 individer, varje år skjuts cirka 100000. Cirka 75% av stammen beräknas vara reproduktiva djur. Utbredningsområdets storlek (EOO) och förekomstarean (AOO) överskrider gränsvärdena för rödlistning. En minskning av populationen pågår eller förväntas ske. Minskningen har under de senaste 21 åren uppgått till 28 (0-53) % men har nu upphört och populationen förväntas återhämta sig helt.

Därefter skriver de:

Trots att älgen uppenbarligen minskat kraftigt bedömer vi inte att det finns någon egentlig utdöenderisk, då älgstammens storlek är helt beroende av jakttrycket. Om jakttrycket minskar kommer älgstammen snabbt att öka.

[…]

Beroende på vilka av de skattade värdena som används varierar bedömningen från Livskraftig (LC) till Sårbar (VU). Baserat på de troligaste värdena hamnar arten i kategorin Nära hotad (NT).

Nära hotad innebär en slags rödlistning. Men för älgen är det ju faktiskt bara trams. Den löper ju ingen som helst risk att hamna i närheten av utrotning. Speciellt inte som det handlar om att stammen medvetet skjutits ner. För att öka stammen behöver jakten bara minskas något. Att prata om nära hotad eller sårbar när det handlar om en medveten minskning av älgstammen för att minska skadorn på nyplanterad skog är faktiskt helt oseriöst. En sådan rödlistning minskar faktiskt förtroendet för systemet med rödlistning och får det att framstå som ogenomtänkt och oseriöst. Det kommer inte heller att spela nån som helst betydelse för jakten:

– Det är viktigt att älgförvaltningen sköts lokalt, där man känner till hur mycket älg det finns och hur mycket tallskog, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Jägareförbundet.

Artdatabasen, som överväger att rödlista älgen nästa år, har däremot ett nationellt perspektiv.

– Deras beräkningar utgår ifrån hur stor stammen är i hela landet och när en djurart visat en nedåtgående trend under en tillräckligt lång tid, så rödlistas den automatiskt. Rödlistning kommer inte att påverka jakten något nämnvärt, säger Magnus Rydholm.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!