Tidigare OS-boxare och en Bandidos-medlem åtalade för kidnappning

Totalt sju personer har åtalats misstänkta för inblandning i brottslighet i samband med kidnappning av två brottsoffer från Östergötland i slutet av februari 2019. Offren hölls inspärrade under en helg i ett hus i samhället Floda, utanför Göteborg. Det primära offret var en byggföretagare i 40-årsåldern vid namn Kristian Eklund.

En av de åtalade är den tidigare OS-boxaren Patrick Bogere med flera SM-guld på meritlistan och en annan åtalad är hans lillebror Johnson Bogere som varit en ledande medlem i Bandidos MC i Göteborg under minst ett decennium. De två lyckades hålla sig undan polisen från februari till juli i år då de greps av spansk polis i Malaga.

Utredningen har visat att bakgrunden till brotten är en skuld som det ena brottsoffret haft som hamnat hos personer i den undre världen för indrivning. Förutom människorov är brottsrubriceringarna i åtalet synnerligen grov misshandel genom tortyrliknande misshandel av det ena brottsoffret, samt grovt olaga tvång genom att gärningsmännen misstänks att med våld och hotelser tvingat det ena brottsoffret att låna ihop pengar för att betala gärningsmännen. En del av pengarna har gått till att betala hyra för Bandidos lokal. Tre av de åtalade har suttit häktade i drygt ett halvår, en man född 1994, bosatt i Mölndal, tidigare dömd för rån och stölder, en man född 1992, bosatt i Angered, tidigare endast fälld för trafikbrott och en man född 1983, bosatt i Göteborg, tidigare ostraffad.

Två personer har åtalats för penningtvättsbrott genom att hjälpa gärningsmännen att få tillgång till brottspengarna efter brottet.

Misstankarna mot Patrick Bogere gäller synnerligen grov misshandel samt i första hand människorov och grovt olaga tvång, i andra hand medhjälp till människorov och medhjälp till grovt olaga tvång. Enligt åtalet är han misstänkt för att tillsammans eller i samförstånd med en av de medåtalade ha misshandlat det ena offret med slag sparkar och borrverktyget.

Johnson Bogere misstänks för medhjälp till grovt olaga hot samt medhjälp till grovt olaga tvång. Samtliga åtalade förnekar brott när det gäller kidnappningen och misshandeln.

– Brottsoffren har valt att inte längre medverka i utredningen så vi driver ärendet med hjälp av den omfattande bevisning som vi samlat in under utredningen som bekräftar vad vi anser har hänt i Floda, säger kammaråklagare Daniel Larson, i ett pressmeddelande.

– Det är beklagligt att brottsoffren inte vågar berätta under rättsprocessen. Jag har dock förståelse för att det är obehagligt att ange grovt kriminella med stort våldskapital. Mitt under utredningen sprängdes delar av ett hus tillhörande det ena brottsoffrets föräldrar och detta tolkar vi som ett sätt att tysta brottsoffren. Det inträffade är självklart utomordentligt allvarligt, avslutar Daniel Larson.

Efter kidnappningen sprängdes delar av ett hus, som byggföretagaren hade koppling till, i luften.

Advertisements