Gängland Göteborg – Frölunda

Enligt uppgifter i GP och från polisen går det att hävda att det finns tre kriminella nätverk i Frölunda och Tynnered. Två av dem, i GP kallade M-falangen och G-falangen, har sen lång tid tillbaka legat i blodig konflikt med varandra.

Det tredje gänget kallas av GP för Z-falangen och dominerar enligt dem narkotikaförsäljningen kring Frölunda Torg. Av allt att döma har detta gäng band till det kriminella nätverk som finns kring släkten Ali Khan med bas i Hammarkullen och Hjällbo. Deras position har delvis kunnat byggas upp på grund av konflikten mellan M-falangen (Vermahmood) och G-falangen (Goulara) som lämnat ett vacuum i de västra stadsdelarna. Detta på grund av att många i de två krigande falangerna sitter inne eller har flytt till utlandet men flera personer har också blivit dödade.

Frölunda Torg har så länge jag kan minnas varit centrum för knarkhandel och det är ett ekonomiskt lukrativt område för de som tjänar pengar på denna olagliga handel. Gänge har genom de senaste 50 åren avlöst varandra. Förr gick det dock inte  lika våldsamt till som idag. Det är väl värt pengarna att ta begränsade konflikter för att kontrollera knarklangningen vid Frölunda Torg.

Några av det senaste årets olika våldsdåd i form av bilbränder har kopplingar till Z-falangen och konflikter som uppstått inom denna. Bland annat på grund av ett avhopp från en gängmedlem, idag 21 år gammal. vilket lett till upprepade mordförsök mot honom och attentat mot hans familj. I juni i år utsattes han för ett mordförsök på Doktor Sydows gata i Guldheden då en 17-årig barndomsvän försökte skjuta honom. Skytten dömdes nyligen för grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Tingsrätten ansåg att skotten avlossades i syfte att skrämmas och det alltså inte vara ett mordförsök. Genom att 21-årig medverkade i utredningen anser hans tidigare vänner att han är en tjallare (golare) och därför borde dödas.

I början av september misshandlades han grovt med en sparkcykel av ett maskerat gäng. Misshandeln ägde rum i garaget till den fastighet i Tynnered där han bor med sin familj. Även fadern och systern utsattes för misshandel vid samma tillfälle. Fyra unga män med anknytning till Z-falangen häktades senare som misstänkt för dådet.

Några veckor senare sattes pappans bil i brand i samma garage. Klotter i området med budskapet ”gola inte” dök upp under samma natt. Förutom faderns bil förstördes delar av garaget och ytterligare 50 bilar fick rökskador. En barndomsvän i 20-årsåldern misstänks för att ha anlagt branden.

Så sent som i våras dömdes 21-åringen till fängelse i ett år och nio månader för grov misshandel efter att tillsammans med barndomsvännen i 20-årsåldern ha attackerat en man vid Opaltorget. Även barndomsvännen som misstänks för den anlagda branden dömdes för det brottet. Då hade konflikten ännu inte uppstått och 21-åringen inte hoppat av det kriminella livet. 21-åringen ska nu flytta från Göteborg och få en ny identitet.

Flera av de som sitter åtalade för bilbränderna i Frölunda förra året anses vara knutna till Z-falangen och det finns sen tidigare en känd trolig koppling mellan släkten Ali Khan och bilbränderna. Men det är stor osäkerhet när det gäller dessa uppgifter och GP:s rapportering kring detta måste tas med en nypa salt. Mycket tyder på att både media och polis överdriver och fabulerar en del kring bilbränderna.

Branden i Gåsmossen i Askim ska enligt GP också hänga ihop med konflikten i Z-falangen att göra då en av de misstänkta för misshandeln av 21-åringen har koppling till Gåsmossen. Men det kan också handla om hot mot ett vittne i den det stora bilbrandsärendet.

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!