Varför ljuger Håkan Boström på GP:s ledarsida?

När Håkan Boström på GP:s ledarsida skriver att det finns en koppling mellan den stora flyktinginvandringen 2015, invandringen och en ökad brottslighet i Sverige ljuger han. Han är inte heller ensam om att ljuga på GP:s ledarsida. På flera plan och om mängder med saker. För verkligheten är en helt annan än den Boström fantiserat ihop.

När det gäller brottsligheten som helhet har den minskat sen 1990-talet och är betydligt lägre idag än då men den har legat still under de senast 10 åren. Även våldsbrottsligheten är lägre idag än vad den var då. Den har också minskat sen dess. Det dödliga våldet har minskat sen det var som högst på 1990-talet men har ökat något under senare år för att återigen minska i år. Skjutvapenvåldet har dock ökat under en längre tid. Men ökningen tycks nu ha upphört. Antalet skjutningar är i år lägre än på många år, i Göteborg har de minskat i antal sen 2013/2015 och i år har det bara förekommit en enda gängrelaterad dödsskjutning. När skjutvapenvåldet nu minskat igen har vi sett en ökning av antalet sprängningar. Sprängningar orsakar sällan några personskador utan mest materiell förödelse.

I Göteborg har gängskjutningarna i stort sett helt upphört och i Malmö har de minskat. I Malmö är brottsligheten den lägsta på decennier och i Göteborg är brottsligheten lägre än i Malmö. Såväl i Malmö som i Göteborg har tryggheten ökat det senaste året.

Brottsligheten var högre på 1990-talet när de flest utsatta områden dominerades av svenskfödda med svenskfödda föräldrar.

Sverige har visserligen 10 gånger fler dödskjutningar än Tyskland bland män mellan 15 och 19 men flera andra länder i Europa ligger på samma nivå som Sverige, däribland Irland, Italien och Nederländerna. Att Sverige och Irland ligger högt beror delvis på att vi har högre andel unga än andra länder i Europa. Fler unga ger fler brott.

Misshandelsbrotten har minskat i både antal och andel.

Bilinbrott och bilstölder var på 1990-talet mycket vanliga brott. Idag är det ovanliga brott. Alla former av inbrott har minskatRån har blivit ovanligareAntalet stölder har minskatNarkotikabrottsligheten har inte ökat.

Det finns bara en sorts brottslighet som ökar och har ökat under lång tid. BedrägeribrottslighetenAntalet anmälda våldtäkter har också ökat. Att det avspeglar ett ökande antal våldtäkter per 100 000 invånare verkar dock inte troligt.

Faktum är också att brottsligheten bland invandrare minskat enligt den forskning som finns. På grund av Boströms lögner kring detta så är hans ledarkrönika i praktiken också rasistisk.

I stort sett inga kriminella gäng i Sverige är etniskt homogena. Undantag är familjebaserade kriminella grupperingar och de syrianska/assyriska kriminella nätverken i Södertälje och Botkyrka.

Ojämlikheten i Sverige är inte ett resultat av invandring utan ett resultat av den politik Boström förordar, privatisering, avreglering, lägre skatter för rika osv. Det är en politik för ojämlikhet. Även om Sverige fortfarande är ett förhållandevis jämlikt land har klyftorna ökat snabbare än i något annat land. På grund av den förda nyliberalas privatiseringspolitiken. Snabba ökningar av klyftorna i samhälle riskar att leda till ökad brottslighet. Bostadsbrist, upphandlingar och privatiseringar är direkt kopplat till den organiserade brottsligheten som underlättas av dessa nyliberala försämringar.

Så varför ljuger Håkan Boström? Är han dum i huvudet? Vill han underblåsa rasismen? Vill han skrämma människor?

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!