Kallt, obehagligt, fult – den första nya byggnaden i Frihamnen

Den första nya byggnaden som presenterats när det gäller att bygga i Frihamnen är den nya Smyrnakyrkan. De skisser som finns visar en kall, obehaglig, kylig och ful byggnad som helt klart står närmare djävulen än  gud.

De som ritat byggnaden är en arkitektfirma vid namn Elding Oscarsson som gjort sig kända för att placera en vit legokloss på en vacker gata i Landskrona och en obegripliga villakloss i Mölle med en helt genomskinlig bottenvåning (de som bor i huset gillar det säkert, men jag upplever det som oerhört obehagligt). Vidare har de ritat en betongkloss som ska föreställa ett museum men är så ful att knappast någon ens vill går nära byggnaden. Och sjävklart undviker museet ifråga, Skissernas Museum, att visa den delen av byggande på de exteriörbilder de publicerat på sin hemsida. Rent allmänt ritar de bara kalla, sterila och obehagliga hus.

Legoklossen i Landskrona

Legoklossen i Landskrona. Bild: Bengt Oberger Licens: CC-BY-SA-4.0

Och nu har de alltså ritat ett tempel till djävulens ära som ska placeras i Frihamnen i Göteborg. Den nya Smyrnakyrkan. Kallt, sterilt, obehagligt, fyrkantigt, oinbjudande och fult. Livligt påhejade av den så kallade stadarkitekten Björn Siesjö som satt i den jury som bestämde vilken byggnad som skulle väljas ut. Helt klart är i alla fall att gud inte satt med i juryn. Han hade troligen aldrig valt något så obehagligt som det existerande förslaget för den nya Smyrnakyrkan.

Siesjö säger att det är spännande och det är väl ett ord som är lätt att koppla ihop med djävulen, men kanske inte direkt med gud. För övrigt svamlar han på arkitekternas eget nyspråk som ingen vanlig människa förstår nånting av:

– Det har varit en mycket bra arkitektonisk höjd i alla förslag men Elding Oscarssons stod ut genom att vara väl förankrat i platsen samtidigt som det speglar nutiden, blickar mot framtiden och har god potential till att bli en viktig och väl integrerad del i det framtida Frihamnen, säger Björn Siesjö.

Fullkomligt obegripligt av Siesjö och helt utan någon som helst verklig betydelse.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!