Vill vi bekämpa brottslighet kan vi inte skära ner på skola, vård, omsorg och kultur

Politikerna i Sverige gormar och skriker på kapp om hårdare tag mot brottsligheten. Alla vill ha hårdare straff, mer övervakning med kameror och en massa andra saker som inte påverkar brottsligheten mer än marginellt. Inget av detta minskar brottsligheten och hårdare straff för unga personer kan till och med leda till ökad brottslighet.

Det vi vet hjälper långsiktigt mot brottslighet är olika förebyggande åtgärder som bra omhändertagande av barn som far illa, fritidssysselsättning för barn som bor trångt, en bra skola för att se till att alla får bra utbildning osv. Det är alla välkända metoder för att bekämpa brottslighet, något som ju alla politiker vill göra. Samtidigt beslutar samma politiker att skära ner på just de saker som motverkar brottslighet. Öppna förskolor, skolor, fritidsverksamheter, bemannade parklekar, bibliotek, kultur, med mera. Nedskärningar som kommer att skapa ökade kostnader i andra ändan. I form av ökad brottslighet.

Det är uppenbart att svenska politiker saknar konsekvenstänkande. De är som barn allihop. Kan bara tänka kortsiktigt. Som bas för sina tankar har de bara de senaste opinionssiffrorna, tyckanden och gissningar som grund. De tycker och gissar sig till vad folk vill ha istället för att genomföra en politik baserad på kunskap, forskning och vetenskap.

Läs mer om att bekämpa brottslighet:

Advertisements