Märkligt med artikel om Råda säteri utan att nämna arkitekten

GP har publicerat en artikel om Råda säteri med anledning av att herrgården ska renoveras och en ny restaurang startas i byggnaden. Restaurangen ska kanske öppna sommaren 2021 så det är inte direkt någon het nyhet.

Det märkliga är att artikeln inte en enda gång nämner att en av Europas historiskt största arkitekter troligen ritat byggnaden. Nämligen göteborgaren William Chambers som senare blev en mycket känd brittisk hovarkitekt. Bland annat ritade han stora delar av Kew Gardens i London och mängder med rikemansherrgårdar i London såsom exempelvis Somerset House såväl som delar av Buckingham Palace. De flesta av hans verk i London är dock rivna men utanför London finns de flesta kvar.

I Sverige har han förutom Råda säteri också ritat Partille herrgård och ett förslag till trädgård vid Svartsjö slott. Råda säteri uppfördes av Martin Törngren som var gift med Sara Chambers, en syster till William Chambers och Partille herrgård ägdes av David af Sandeberg som var gift med en annan syster, Mary Chambers. Såväl Törngren som af Sandeberg var direktörer i Ostindiska kompaniet i vilket företag William Chambers varit superkargör.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!