Vänsterpartiet och ny partiledare

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har meddelat att han inte ställer upp till omval på nästa kongress. Även om jag tycker Jonas Sjöstedt är bra politiskt och mycket sympatisk som människa upplever jag honom ibland som alltför snäll för att vara partiledare.

Jag tycker också det är bra att Sjöstedt väljer att inte ställa upp för omval, inte på grund av att han har fel politiskt utan helt enkelt för att jag är anhängare av rotation på ledande poster i ett parti och begränsningar av mandatperioder för alla förtroendevalda.

Det viktiga när det gäller ny partiledare är som jag ser det vilken inställning de haft till rörelsebaserat arbete. Om de vill bygga ett parti på gräsrotstarbete eller på riksdagspolitiska utspel, bygga politiks underifrån eller överifrån, om personen vill fokusera på politik i arbetarklassens intressen med arbetarklassen på basnivå eller fokusera på att stanna kvar vid maktens grytor.

Problemet med alla partiledarkandidater som nämns i media är att jag faktiskt inte vet hur de står i förhållande till gräsrotsbaserat politiskt arbete jämfört med riksdagsbaserat maktgryteaarbete.

Nooshi Dadgostar och Ulla Andersson framstår rent generellt som bra alternativ. Dadgostar är kanske ett bättre alternativ då hennes profilerade fråga är bostadsfrågan. Dinamarca är allt för mycket gammaldags kommunist med lutning åt stalinistisk tradition för att jag ska kunna tycka att hon är en bra kandidat. Göteborgs ledande vänsterpartist, Daniel Bernmar och Ali Esbati är för mig också bra kandidater. Bernmar är kanske den jag upplever som minst maktgryteintresserad medan Dadgostar, som jag upplever det, kanske är lite väl intresserad av makten för maktens skull.

Beskrivningen av Malin Björk i ETC känns inte trovärdig även om hon naturligtvis kommer upp som en möjlig kandidat på grund av att hon sitter i EU-parlamentet.

Övriga som nämns i en artikel i ETC ser jag som inaktuella och inte möjliga. De är delvis enfrågepersoner men i allmänhet också okända och i flera fall allt för intetsägande. Men en kvinna blir det sannolikt så Bernmar och Esbati är nog inte aktuella.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!