Varför ökar antalet anmälda personrån mot barn?

När jag var ung var mopedstölder mycket vanligt. Den grupp av ungdomar jag tillhörde var en grupp som stal mopeder. De bestulna var barn och de som stal var barn, dvs under 18 år gamla. Det hela var en lönsam verksamhet.

Den som fick mopeden stulen fick en ny moped på försäkringen, den som stal kunde slakta mopeden och sälja stulna trimmade delar till den som fått en ny otrimmad moped. Det var helt enkelt en situation där alla inblandade vann förutom de som fick betala mer till försäkringsbolagen. Stölderna ökade och en del av ökningen berodde också på rena försäkringsbedrägerier. Polisanmälningarna var i de flesta fall endast till för att kunna få ut pengar på försäkringen, även när det, vilket var det vanligaste, inte handlade om ett rent bedrägeri.

De senaste åren har de anmälda rånen mot barn ökat rejält, 31% mellan 2018 och 2019. Antalet anmälda rån mot barn har ökat sen 2015. Men frågan är om det egentligen är en verklig ökning av antalet rån.

Målet för rånen mot barn är ofta att komma över dyrbara telefoner. För 10-15 år sen var det knappast nån idé att anmäla rånet då många telefoner inte var värda mer än självrisken. Idag är det annorlunda och med dyrbara telefoner har det blivit nödvändigt att polisanmäla stölden för att få ut försäkringspengar och därmed ha råd att köpa en ny. Följden är att antalet anmälda rån ökat utan att antalet rån egentligen ökat.

En del av det ökade antalet anmälda rån mot barn består säkerligen också av försäkringsbedrägerier på samma sätt som det var med mopeder. Det blir helt enkelt ett enkelt och ekonomiskt fördelaktigt sätt för många ungdomar att skaffa sig en nyare och bättre telefon. Både den som begått rånet och den som fått telefonen stulen. Återigen en situation där alla inblandade är vinnare förutom de som betalar försäkringarna.

Utsattheten för rån bland ungdomar är mycket låg vilket stärker teorin att ökningen beror på att det blivit viktigare att anmäla på grund av att telefoner numera är så dyra.

Bara 2,5% av alla ungdomar uppgav att de utsatts för rån under 2017 enligt Skolundersökningen om brott, SUB, (senare detta år kommer en ny undersökning som berör 2019). Utsattheten för rån är högre bland pojkar (3,1%) än bland flickor (1,1%). Samma år uppgav bara 19% av de som utsatts för rån att de anmält rånet vilket lämnar stort utrymmer för ökat antal anmälda rån utan att rånen faktiskt ökat. De flesta rån utfördes utomhus på gator och torg.

Siffrorna var de samma för 2015 som för 2017. Det fanns alltså troligen ingen verklig ökning av antalet rån mot ungdomar mellan 2015 och 2017 trots att antalet anmälningar ökade. Eventuellt finns det ingen verklig ökning därefter heller men det vet vi först efter att SUB för 2019 publicerats.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!