Coronaviruset – ett överklassproblem?

Det skrivs ofantliga mängder tidningsartiklar om coronaviruset covid-19. Orsaken kan inte vara att förkylningen som viruset orsakar är ovanligt extremt farlig. Det är det nämligen inte. Lite farligare än en vanlig förkylning, i klass med en vanlig influensa, kanske lite högre dödlighet än influensa men kanske också lite mindre smittsamt. Det finns istället tecken som tyder på att det finns en helat annan orsak bakom den överdrivna katastrofrapporteringen.

De flesta smittade svenskar har smittats i Italien där de varit på skidresa eller nån annan form av turistresa. Det handlar alltså om folk som har det lite bättre ställt. Arbetarklassen har inte råd att åka på skidresor till Italien.

Även de skolor som stängts i Stockholmsområdet visar att det handlar om ett virus som främst tycks ha slagit till i överklassen och den övre medelklassen. De skolor som stängts är Campus Manila, Kunskapsskolan i Nacka, Viktor Rydbergs samskola och Viktor Rydbergs gymnasium, båda i Djursholm samt Danderyds gymnasium. Djursholm och Danderyds kommun är Stockholms mest uttalade överklassområden. Skolorna har stängts då föräldrar till barn på skolorna eller eller har konstaterats vara smittade av covid-19.

Att det handlar om att samhällets övre skikt är de som drabbats hårdast av covid-19 är kanske den egentliga förklaringen den totalt överdrivna uppmärksamheten i media. Det kan kanske också förklara de helt överdrivna reaktionerna från de skolor som stängts. Smittskyddet i Stockholm anser att stängningarna är helt onödiga.

Advertisements