Göteborgs pampiga hus – Överås

James J:son Dickson var den som lät uppföra den nuvarande byggnaden på Överås egendom som uppfördes 1861-62 av byggmästare A. Krüger efter ritning av arkitekten William Allen Boulnois från England som vann den arkitekttävling James J. Dickson utlyst. Samme arkitekt ritade också det Dicksonska palatset invid Heden. Ett hus som brodern Oscar Dickson lät uppföra. James J:son Dicksons son James Fredrik Dickson var den som lät bygga Tjolöholms slott söder om Kungsbacka.

Överås 1864. Public domain

James J. Dickson lät också anlägga en praktfull trädgård genom att i ett par decennier forsla upp matjord till en trädgårdsanläggning kring huvudbyggnaden, men också uppe på Valåsberget. Ansvarig för skötseln blev trädgårdsdirektör Blomberg som även fick en direktörsbostad uppförd på den tomt där den tidigare klockarebostaden stått, med nuvarande adress Danska vägen 16. Sen 1923 är Valåsberget en kommunal park, Överåsparken, som dock är i mycket förfallet skick och mest liknar vild natur med igenvuxna trappor och sönderrostade skyddsräcken.

Trädgårdsmästarebostaden ritades av Adolf W. Edelsvärd och uppfördes år 1852. Byggnaden, uppförd i trä, hade takpapp, som då var ett helt nytt material. I ena sidobyggnaden inrymdes ett orangeri. Växthus uppfördes 1864-1865 mellan Danska vägen och Delsjöbäcken, där varje växthus inrättades så att fruktslaget skulle kunna skötas på sitt naturliga växtsätt. Alla fruktträden växte utan omplantering i samma kruka under ett tjugotal år och fick sin gödning endast uppifrån. Året runt odlades päron, ananas, jordgubbar (King Seadling), äpplen, druvor (Black Hamburg, Alicante, Gross Collman, Muscat, Alexander med flera), persikor, fikon samt olika blommor. Edelsvärd ska också ha fått i uppdrag att bygga en grindvaktstuga. Den ska ha flyttats till Kössö (Köpstadsö) på 1930-talet och byggts om.

Åren mellan 1833 och 1837 var James J. Dickson anställd på sin fars kontor i Göteborg på firman James Dickson & Co. År 1837 fick han en plats hos sin farbror Peter Dickson i London och från 1840 var han delägare i firman i London som bar namnet Dickson Brothers, vars chef han var fram till 1847 då han återvände till Göteborg. Han förblev delägare intill sin död. Han var även delägare i göteborgsfirman James Dickson & Co från 1840 till sin död. I mitten av 1800-talet var James Dickson & Co ett av Sveriges största rederiföretag, trävaruföretag och handelshus med kontor på Östra Hamngatan 17 i centrala Göteborg.

James J Dickson var även ordförande i styrelsen för Bergslagernas Järnvägs AB 1872–1883, ledamot av styrelsen för Göteborgs och Bohus Läns Sparbank 1870–1873 och i Wrems Lantbruks AB . Dessutom ledamot av borgerskapets äldste 1848–1862, ledamot av stadsfullmäktige 1863–1868, ledamot av styrelsen för Göteborgs museum 1861–1868, ledamot av styrelsen för Chalmerska slöjdskolan 1864–1885 och ledamot av Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg med mer inklusive en stor mängd uppdrag i kommunala styrelser och utredningar.

1869 delades Överås i tre delar varav den största behölls av familjen Dickson.

När James J. Dickson dog 1885 övergick fastigheten till hans dotter Beatrice Dickson. 1905 sålde hon fastigheten till sin kusin, grosshandlare Robert Dickson, för att den skulle få stanna i släkten. Det blev hejdundrande fester på Överås och konkursauktion. Ett konsortium övertog sedan fastigheten och sålde den till Göteborgs stad år 1923 för 563 700 kr.

Överås

Överås. Bild: Mangan02 Licens: CC BY-SA 3.0

Staden sålde i sin tur huvudbyggnaden och 18.000 kvadratmeters tomt till Metodistkyrkan sommaren 1923 för c:a 250 000 kr. Från 1924 fram till 2007 bedrev Metodistkyrkan teologiskt seminarium i huset. Resten av marken upplät Göteborgs stad till bygget av en ny villastad, Örgryte Trädgårdsstad.

Föreningen Överås drev sedan under en tid verksamheten i Överås på uppdrag av Equmeniakyrkan och fastighetsbolaget Derbo. Fastighetsägare var då Equmeniakyrkan. Enligt stadgarna är föreningens ändamål att “på kristen grund i egen regi eller i samarbete med andra aktörer, bedriva utbildning, utveckling, uthyrning och därmed förenlig verksamhet”.

Wallenstam köpte den stora fastigheten år 2019 och presenterade planer på att bygga ett äldreboende på den stora gräsmattan framför den slottsliknande huvudbyggnaden. Familjen Wallenstam har i generationer varit aktiva i och tillhört Missionskyrkan största församling i Göteborg, Betlehemskyrkan. Idag är det Equmeniakyrkans största församling. Betlehemskyrkan har länge (sen 1967) drivit ett äldreboende, Vasahemmet. Det var detta boende som behövde nya, större lokaler och fler bostäder åt gamla. Planerna har dock lagts på is efter stora protester från boende i Örgryte.

Ägare av byggnaden är idag troligen Överås Slott AB som hyr ut den till olika typer av fester och tillställningar. Överås Slott AB ägs av Gothia Akademi AB som ägs av familjen Cederhed. Fast nåt slott är förstås inte byggnaden och har aldrig varit. Utan ett typexempel på överklassens excesser när det gällde att bygga stora bostäder strax utanför stadens gränser som kanske mest användes på sommaren. Ett liknande bygge är Stora Torps palatsliknande byggnad.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!