Fortsatt minskning av antalet anmälda brott

Antalet anmälda brott i april 2020 har minskat med 5 procent, jämfört med i april förra året. Det är en minskning för andra månaden i rad, men utvecklingen är inte entydig utan skiljer sig åt mellan olika brottskategorier. Sett över lite längre tid är minskningen inte anmärkningsvärd och förefaller ligga inom normala variationer vad gäller brottslighetens nivå. Minskningen är lite större i Stockholmsområdet än i övriga landet.

Konsekvenserna av covid-19 i det svenska samhället blev påtagliga en dryg vecka in i mars, och särskilt från mitten av månaden, med regler och rekommendationer om social distansering, vilket ledde till minskad rörelse och aktivitet i samhället. Därför gjorde Brå i april en första översiktlig genomgång av om konsekvenser av pandemin också syntes i den preliminära statistiken över mars månads anmälda brott.

Pandemin har fortsatt att prägla samhället även i april, och nu under hela månaden, till skillnad från i mars. Om den sociala distanseringen inneburit att aktivitetsnivån i samhället minskat, skulle också brottsligheten generellt sett kunna minska. Men delar av brottsligheten skulle också kunna öka, exempelvis vad gäller brott mellan närstående i hemmen eller vissa typer av bedrägerier. Några egentliga tecken på detta finns dock inte.

De anmälda brotten minskade med 5 procent under april 2020 jämfört med april 2019, samt med 4 procent under mars 2020 jämfört med mars 2019. I april 2019 var nivån 127 111 anmälda brott, och i april 2020 hade den minskat till 120 906 anmälda brott, vilket är en minskning med 7 856 anmälda brott. Sådana minskningar jämfört med motsvarande månader föregående år är inte unika. Men att minskningen 2020 inleds just i mars och fortsätter i april indikerar att pandemisituationen kan ha haft en minskande inverkan på antalet anmälda brott. Samtidigt är minskningen trots allt liten, uppföljningen översiktlig och uppföljningsperioden kort.

Covid-19 har drabbat Stockholmsområdet mer än övriga landet, och särskilt stockholmarna har uppmanats att om möjligt arbeta hemifrån. Minskningen av samtliga anmälda brott är också något större i region Stockholm än för landet som helhet. I landet som helhet var minskningarna jämfört med 2019 alltså 4 procent i mars och 5 procent i april. I Stockholm var motsvarande minskningar 7 procent i både mars och april. Det kan tyda på påverkan från covid-19-pandemin men behöver inte vara det. En generell minskning av brottsligheten i samhället skulle ge samma utveckling med högre minskning i Stockholm på grund av brottsligheten är betydligt högre där än i andra delar av landet.

Läs också: Färre misshandelsbrott och sexualbrott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!