Svensken bakom onecoin-bedrägeriet

Enligt uppgifter i Breakit och Svenska Dagbladet har svensken Sebastian Greenwood åtalas i en av världens största bedrägerihärvor. Han pekas ut som hjärnan i ett bedrägeri som handlar om en kryptovaluta som inte existerar och aldrig funnits, onecoin.

Ruja Ignatova har tidigare framstått som den centrala personen bakom onecoin-bedrägeriet efter en rad poddcast-avsnitt i BBC. Hela onecoin-verksamheten som grundades 2014 ska ha varit uppbyggd som ett pyramidspel, också kallat ponzi-bedrägeri. En norsk bitcoin-entusiast (bitcoin är en etablerade kryptovaluta) vid namn Bjørn Bjercke fattade tidigt misstankar mot onecoin efter att han 2016 erbjudits möjligheter att utveckla en blockkedja för onecoin samtidigt som bolaget redan sålde onecoin med hänvisning till sin existerande blockkedja:

Bjørn Bjercke har tillsammans med en grupp av hackare och offer i flera år samlat bevis kring bedrägeriet. De har därefter delat med sig av materialet till polismyndigheter i olika länder. Gruppen består av omkring 50 personer, och vissa av dem är enligt Bjørn Bjercke kopplade till det välkända hackernätverket Anonymous.

En del av jobbet har gått ut på att kartlägga kretsen bakom Ruja Ignatova och Sebastian Greenwood. Dokument från amerikanska brottsutredningar som Breakit har tagit del av visar att flera nyckelpersoner inom Onecoin har haft kopplingar till organiserad brottslighet.

2016 lämnade också svenska spelinspektionen in en anmälan mot företaget, Även andra med koppling till bitcoin varande för onecoin.

Ruja Ignatova försvann spårlöst i oktober 2017. Det sista spåret efter henne var att hon tog ett flyg från Lissabon till Aten år 2017. Hennes bror Konstantin Ignatov tog över som chef i hennes frånvaro greps 2019 och har därefter samarbetat med åklagarna och utredarna. Ruja Ignatova som är från Tyskland men med bulgariskt medborgarskap och född i Bulgarien är åtalad i sin frånvaro. 2010 dömdes hon för ett mindre bedrägeri i Tyskland i samband med att hennes far Plamen Ignatov köpte ett företag.

Sebastian Greenwood greps i Thailand och utlämnades till USA. Han har åtalats och väntar på rättegång i USA. Han har tidigare dömts för brott i Sverige.

Enligt FBI gick Onecoin med tjugo miljarder i vinst 2014-2016. Som jämförelse handlade Trustor-härvan om 620 miljoner kronor och Falcon Funds-härvan misstänktes ha handlat om att uppemot 1 miljard försvunnit. Onecoin har utretts av bl.a. kinesisk, vietnamesisk och indisk polis, förbjudits i Tyskland, Italien, Kazakstan och utretts av motsvarigheten till Finansinspektionen i många andra länder.

Det är inte första gången Sebastian Greenwood är inblandad i den här typen av bedrägerier med flotta presentationer och löften som inte hålls. Redan 2010 var han inblandad i samma typ av pyramidspel i bolaget Unaico med sajten SItetalk:

Unaicos vd Dan Andersson höll själv i ett möte för omkring 80 personer på Lidingö den 8 juni 2010 tillsammans med Sebastian Greenwood som presenterade sig som ”Manager” för Sitetalk. Men Sitetalk är inte ett registrerat företag i Sverige.

– Jag är inte vd. Jag är projektledare för Sitetalk. Jag är anställd av Greenwood Communications som hyrt ut mig på projektbasis. Unaico är en helt annan grej. Där är jag inte involverad, säger Sebastian Greenwood och intygar att han inte själv är medlem i nätverket.

Sebastian Greenwood är medlem i styrelsen och anställd i Greenwood Communications som använder Oriflame och andra börsjättar som referenskunder. Vd är mamma Lisa Greenwood. Hon gör klart att hon nu avslutat allt samarbete med Sitetalk. Hon svarar inte längre på telefon och mejl. Medarbetarna på pr-byrån lägger på luren när Realtid.se ringer.

Unaico ska ha varit norskt från början. Men ingen av dem befann sig i Sverige år 2010. VD Dan Andersson var då folkbokförd i Storbritannien, grundaren Jarle Thorsen på Cypern, Asien-chefen Rune Evensen i Hongkong medan kapitalförvaltaren Joo Børge Nilsen var försvunnen.

En annan person som var inblandad i Unaico var Tor Anders Petterøe som var styrelseordförande i Towah Group Ltd och dotterbolaget Towah Sweden AB som försåg medlemmar i Sitetalk med kontantkort från Mastercard. Utställande bank är brittiska Newcastle Building Society. Tor Anders Petterøe var med och grundade World Games Inc där 200.000 norrmän förlorade omkring 400 miljoner kronor. Han uppgav till tidningen Realtid att Unaico bara är en av flera kunder hos Towah men kunde inte namnge en enda annan kund.

En annan person som var engagerad i Unaico och Sitetalk var Magnus Larsson som var VD för Global Network i Sverige AB vilka hjälpte Unaico med marknadsföring. Han satt också i styrelsen för Tönnebro Invest AB. Sitetalk uppmärksammades också av Finansinspektionen men inledningsvis kunde inget brott beläggas. Sitetalk beskrevs som en utmanare till facebook, men det var inget annat än ett pyramidspel. 2013 kraschade verksamheten och de så kallade investerarna på botten förlorade sina satsade pengar.

Unaico blev då The Opportunity Network (OPN) med i stort sett samma upplägg som Unaico och Sitetalk. I det fallet med bas på Cypern. 2016 omvandlades OPN till en satsning på onecoin. Det som hade satsats på OPN förvandlades nu till investeringar i onecoin. I alla fall på pappret. Den så kallade investeringen var fortfarande lika värdelös. Sebastian Greenwood var med hela vägen:

The acquisition of OPN SiteTalk by OneCoin follows a similar acquisition of Conligus in mid 2015.

Conligus launched in mid 2014 and paired irrelevant penny auctions with recruitment commissions. Early 2015 saw the scheme collapse, with payment of commissions owed to affiliates suspended.

OneCoin announced its acquisition of Conligus in April.

The owners of Conligus, reported to be the Aron, Christian and Stephan Steinkeller (the Steinkeller brothers) now feature prominently as top investors in OneCoin marketing material.

BusinessForHome recently reported the brothers are making around $900,000 a month from victims of the scheme.

Frank Ricketts, owner of OPN SiteTalk, appeared on stage at a recent OneCoin event in Budapest to formally announce the acquisition. I suppose we’ll see marketing material advising he too is now making hundreds of thousands of dollars a month shortly.

Sebastian Greenwood, who owns multiple top positions in OneCoin with Juha Parhiala, was a Unaico SiteTalk affiliate prior to his involvement in OneCoin.

Verksamheten i Unaico och Sitetalk har bland annat lett till åtal i Pakistan mot Dan Andersson och britten Atif Kamran. Även Dan Andersson skapade en påhittad kryptovaluta, Leo Coin. Detta efter att 2012 skapat pyramidspelet Leo i samma anda som Unaico och Sitetalk men som sen lanserade LeoCoin år 2014. 2017 lanserade Atif Kamran istället det reseinriktade pyramidspelet My Travel Biz.

Läs om ett annat misstänkt ponzibedrägeri (pyramidspel) som har kopplingar till onecoin: Spelbolaget Kambuas VD gripen av polisen

 

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!