Narkotikahandel i Sverige

Narkotikahandeln i Sverige beräknas omsätta mellan 2,7 och 6,9 miljarder kronor beroende på hur beräkningarna görs. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) beräknar omsättningen till 2,7 miljarder kronor i en nypublicerad rapport. Beräkningen är baserad på en rad antaganden om hur mycket som beslagtas och hur mycket som är transitsmuggling av beslagen osv. Dessutom är deras beräkningar baserade på prisrapporter från konsumentledet.

Cannabis står för 45% av omsättningen (hasch 765 miljoner, marijuana 446 miljoner), amfetamin för 24% (642 miljoner), kokain 19% (522 miljoner), heroin 8% (217 miljoner), ecstasy 4% (117 miljoner). Övriga typer av narkotika, såsom narkotikaklassade läkemedel (opioider med mera) liksom LSD och andra mindre droger ingår inte i beräkningarna

När det gäller uppskattad konsumtion dominerar hasch och marijuana mycket kraftigare och även amfetamin utgör en större del av konsumtionen mätt i vikt än dess andel av omsättningen. Framförallt kokain är mängdmässigt betydligt mindre betydande än omsättningsmässigt men detsamma gäller även heroin. De enskild vinsterna i distributionsleden är betydligt större för kokain, heroin och amfetamin än för cannabis.

Sen år 2000 har priserna stigit för hasch och marijuana, stått stilla för kokain och sjunkit något för heroin och amfetamin mätt i realvärdesäkrade priser. Några stora prisförändringar är det inte frågan om. Sen 1988 har priserna på samtliga typer av narkotika som ingår i CAN:s undersökning sjunkit men de stora prissänkningarna skedde på 1990-talet. Narkotika blir alltså inte billigare och billigare som de stora medierna hävdar i sin artiklar om narkotika.

I förhållande till innehåll av THC har hasch  sjunkit något i pris då halten THC under åren 2006-2016 ökat mer än priserna medan priset för marijuana stått still. Prisökningen för hasch och marijuana beror alltså på ökad kvalitet på produkten.

Prissänkningar på narkotikamarknaden beror oftast på minskad efterfrågan men kan ibland även bero på ökad tillgång. När det gäller heroin och amfetamin handlar det med all säkerhet om minskad efterfrågan.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!