Företag utnyttjade polska städare – fick miljonböter

Städföretaget ST24 Service AB utnyttjade polska invandrare som städade på nätterna på olika gym i Västsverige. Arbetsdomstolen dömde i september företaget till att betala drygt en miljon kronor för ersättning, skadestånd och rättegångskostnader till tre polska städare som fick sparken och vräktes efter att de protesterat mot sina villkor.

De tre polska städarna städade på olika gym i kedjan STC som har ett hundratal gym och hade arbetsförhållanden som jämfördes med livegenskap av Fastighets ordförande Magnus Pettersson. Om någon ville sluta utan godkännande från företaget kunde de få böter på 10 000 kronor. För att få jobba på företaget var de anställda tvungna att bo i ST24:s bostäder och hyran drogs från lönen.

De jobbade för 85 kronor i timmen, utan övertid eller OB trots att jobbet utfördes nattetid. De fick ingen semesterersättning. Scheman visar att de polska städarna vissa månader kunde arbeta 220 timmar i månaden, nästan bara nätter. De var skyldiga att arbeta även vid sjukdom.

Flera av städarna protesterade mot sina arbetsvillkor vilket ledde till att tre av dem fick sparken och vräktes från sina lägenheter. Städarna kontaktade fackförbundet SAC Syndikalisterna, närmare bestämt Göteborgs LS. Då företaget vägrade förhandla valde facket att ta företaget till Arbetsdomstolen. Och där dömdes alltså ST24 Service AB till skadestånd.

ST24 Service AB ska betala omkring 293 000 kronor var och en av de tre städarna i skadestånd för brott mot anställningslagen, medbestämmandelagen och semesterlagen samt ersättning för lön och semester. Städarnas fackförbund SAC Syndikalisterna ska för sin del få 165 000 i skadestånd och rättegångskostnader. Avskedandena ogiltigförklarades.

Med tanke på att företagets lönsamhet är och har varit mycket begränsad tvivlar jag på att skadestånden kommer att betalas ut. En konkurs är nog vad som istället väntar. Ägare av företaget är Tadeusz Zawadski och Szczepan Pieniazek. Båda två har startat nya företag under 2020, VG Lokala Tjänster respektive KPS Tjänster AB vilket understryker att det dömda företaget inte kommer att betala utan sättas i konkurs.

ST24 dök inte upp i Arbetsdomstolen och har inte överhuvudtaget yttrat sig i ärendet. Deras arbetsgivarorganisation Almega tjänsteföretagen förde ingen talan i målet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!