Sprängning i Uppsala riktad mot polis?

En explosion ägde rum i en trappuppgång i ett hus i stadsdelen Sala backe i Uppsala på lördagsmorgonen. Av allt att döma handlar det om att en handgranat exploderat och polisen menar att den varit riktad mot en enskild polis. Det finner jag inte så hemskt trovärdigt då den polis som bor i en aktuella porten är en relativt ung polis som ör mer känd som fotbollsspelare än polis. Men kanske sysslar han med gängbrottslighet eller så är han en sällsynt osympatiskt polis som regelbundet trakasserar folk. Om det handlar om sen sådan polis eller inte saknar jag dock information om. Men i Märsta var det nyligen en polis som gjorde ett mycket olämpligt ingripande som till och med kritiserades av kollegor. Kanske handlar det om den polisen.

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda i polisregion Mitt tillsammans med de boende i fastigheten utsatts för detta dåd. Ingen blev skadad och omfattande polisiär insats och utredning pågår. Är brottet riktat mot polisen i sin yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och rättssamhället, och det kommer vi aldrig att acceptera. Vi står enade och ser över resurserna så att vi har det som krävs för att vi ska kunna gripa och lagföra de skyldiga. Vår kollega står inte ensam, säger Anders Thornberg, rikspolischef, i ett pressmeddelande.

Thornberg uttalande är et standarduttalande som i verkligheten inte betyder nåt. Han säger bara det han måste säga.

– Vi har under en lång tid haft ett högt tryck mot de kriminella, vilket nu visar sig igen på ett helt förkastligt sätt. Morgonens händelse som misstänks vara riktad mot en polisanställd drabbar också våra medborgare och vårt samhälle i stort. Alla ska känna sig trygga och vi kommer att fortsätta att arbeta i oförändrad takt mot den grova organiserade brottsligheten, säger Ulf Johansson, regionpolischef Mitt.

Med högt tryck menar regionpolischefen sannolikt sådana insatser som operation Rimfrost. Det är insatser som inte har några som helst varaktiga effekter mot brottslighet men däremot förstör förtroendet för polisen i många områden och bland många människor. Detta därför att folk känner sig trakasserade och förföljda även om de inte på något sätt är kriminella. Den typer av åtgärder gör det på sikt bara svårare och svårare för polisen att lösa allvarliga våldsdåd. Och just polisen i Uppsala liksom i hela polisregion Mitt har utmärkt sig för den typen av polisarbete som förstör det förtroende som finns. Något som kan illustreras av det tidigare nämnda ingripandet i Märsta. Det har också lett till mer våld.

Tillsammans med Stockholm där polisen ofta agerar på ett liknande sätt är det region Mitt som har stora problem med sprängningar och skjutningar. Deras sätt att arbeta är en bidragande orsak till det.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!