Svenska IT-miljardärer kopplade till Bitcoinbluffar

DN har i en artikelserie avslöjat att en mängd kändisar utnyttjats i en bedrägerikampanj för Bitcoininvesteringar där folks satsade pengar försvinner i ett svart hål:

I själva verket handlar det handlar om finansbolag som erbjuder konsumenter riskfyllda valutaspekulationer i bitcoin. Inte sällan döljer sig ett regelrätt bedrägeri bakom, och de investerade pengarna stjäls från första stund.

En annan viktig del i bluffen är falska recensioner och betygsättning av de olika tjänsterna som bygger upp trovärdighet för bitcoinsajterna och lockar in offren.

Företaget i centrum för bedrägerierna heter Bitcoin Code men det finns mängder med kloner som har samma upplägg och DN har också påvisat att svenskägda företag ligger bakom en del av de sajter som driver trafik och länkar till bedrägerisajterna.

Ett av dessa företag är Investoo Group som till 60% ägs av svenska investererare som techmiljardären Henrik Persson Ekdahl och Minecraft-miljardärerna Jakob Porsér och Carl Manneh investerat.. Den förste är störste ägare i Investoo via sitt Malta-baserade bolag Optimizer Invest och de sistnämnda är stora investerare i en fond som drivs AGOF Investments och som har investerat i Investoo Group. För varje person Investoo förmedlar till bedrägerisajterna och gör en insättning/investering får Investoo provision. Några olagligheter har de svenska investerarna inte begått men de har investerat i bolag som gynnat och gjort reklam för sajter som sysslar med investeringsbedrägerier.

Carl Manneh och Jakob Porsér har investerat i en fond och saknar sannolikt närmare kunskap om de företag som fonden investerat i. Det är i all fall vad Manneh uppgett till DN.

I styrelsen för Investoo Group sitter bland annat Andre Lavold. Han är delägare i Optimizer Invest och har arbetat ihop med Henrik Persson Ekdahl sen 2006. Även Nicolai Chamizo är styrelsemedlem i Investoo Group. Han startade AGOF Investments efter att tidigare gjort investeringar i bolag som startats och drivis av Persson Ekdahl och Lavold.

Det visar sig till och med att Investoo Group själva driver eller driviti en del av de aktuella bedrägerisajterna:

Dessa robotar är en nyckelkomponent i den växande industri av investeringsbedrägerier på nätet som varje år omsätter mångmiljardbelopp globalt.

Som DN:s tidigare granskningar visat marknadsförs bitcoinsajterna med falska annonser utformade som tidningsartiklar – med kända personer som påstås ha blivit rika.

På flera av Investoos sajter finns recensioner av Bitcoin Code, Bitcoin Revolution och liknande sajter, där de uppges vara trovärdiga och får 5 av 5 möjliga stjärnor.

Samtidigt har myndigheter i flera länder varnat för just dessa bitcoinsajter.

När DN granskar sajterna närmare visar det sig att det är Investoo som skapat egna versioner av de annars ökända bitcoinsajterna.

Efter granskningen har Investoo plockat bort länkarna till de rena bedrägerisajterna och har bara länkar till företag med finansbolagslicenser i framförallt skatteparadiset Cypern. Dessa bolag erbjuder komplicerade investeringsmodeller med stora risker och även om det inte är sajter med en viss laglig fernissa är syftet att lura av folka deras pengar på ett eller annat sätt.

Optimizer Invest och Henrik Persson Ekdahl var enligt DN tidigare omnämnda på Investoo Groups hemsida under företagspresentationen men informationen om dem har tagits bort efter granskningen.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!