Åtal väckt för mord och försök till mord i Kungens kurva i södra Stockholm

Idag har det väckts åtal mot en 24-årig man för ett fall av mord och två fall av försök till mord. Ytterligare två personer åtalas för medhjälp till försök till mord på en av målsägandena. En av dem åtalas även för skyddande av brottsling, grovt brott och falskt larm.

Den 18 januari 2020 inträffade en skottlossning vid en bensinmack i Kungens kurva. I bilen som besköts satt två män och i bilens omedelbara närhet fanns ytterligare en person, en kvinna vid namn Ninnoa Hanna. En av männen, Emil Nicholas Franzén avled av sina skador medan den andre mannen vid namn Maykil Yokhanna klarade sig oskadd. Kvinnan fick flera skottskador, bland annat i huvudet, men överlevde. Yokhanna och Franzén anses ingå i ett kriminellt nätverk som också har koppling till Vårby gård, Nätverket May.

Flertalet av skotten avlossades från en annan bil. Föraren av den bilen är åtalad för mord och försök till mord. Alla tre som nu åtalas är häktade. Utredningen har inte kunnat fastställa vem eller vilka som skjutit men det är klarlagt att två vapen har använts. Två av de åtalade är Ismail Rasuli och Jonas El Gourari som alltså anse svara kopplade till Vårbynätverket.

– Skottlossningen är sannolikt en del av en uppgörelse mellan två kriminella grupperingar som har en konflikt som pågått i flera år. En av grupperingarna har sitt ursprung i Stockholmsförorten Vårby gård, säger kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk, som lett förundersökningen, i ett pressmeddelande.

I själva verket har båda grupperingarna sin hemvist och sitt ursprung i Vårby gård.

Omfattande analyser har gjorts av chattmaterial från den krypterade kommunikationslösningen Encrochat som i huvudsak använts av kriminella.

– Innehållet i chattarna är en viktig men inte avgörande del av bevisningen. Anledningen till att jag kan väcka åtal är ett gediget polisarbete. Det har varit ett enträget arbete under ett års tid med bland annat telefontömningar, inhämtande av hemliga tvångsmedel, övervakningsfilmer som har analyserats och många förhör som har hållits med vittnen. Vi har vänt på alla stenar, säger kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk.

Josefin Bäck är en av de utredare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd som arbetat med ärendet.

– Avgörande för framgång i ärendet är det faktum att det funnits en hel del övervakningsfilm, snabbt inkommande iakttagelser av hjälpsam allmänhet samt de beslag som gjorts i form av telefoner som blev funna tack vare poliser med mycket god lokal- och personkännedom, säger Josefin Bäck.

Förhandlingen ska preliminärt börja den 23 februari i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Ärendet handläggs av Södertörns tingsrätt. Det är i detta mål som en av de på senare tid hårt kritiserade advokaterna figurerar. Han som heter Amir Amdouni har tvingats hopp av målet sedan han anklagats för att ha läckt information trots yppandeförbud.

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!