Varför är vissa missbrukare brottslingar men inte andra?

Den som missbrukar alkohol begår inget brott, personen är ingen brottsling. Bruk eller missbruk av alkohol och innehav av alkohol för eget bruk är inte heller nåt brott. Personen kan få vård utan att riskera åtal för brott.

Den som missbrukar narkotika begår däremot ett brott och är en brottsling. Bruk eller missbruk av narkotika är ett brott vilket också gäller innehav av narkotika. Den som söker vård för narkotikamissbruk måste i praktiken erkänna brott och förklara sig själv som brottsling.

Skillnaden mellan hur en alkoholmissbrukare eller brukare behandlas och hur en narkotikamissbrukare eller brukare behandlas är naturligtvis helt orimlig. Ett missbruk ska inte betraktas som ett brott och en missbrukare ska inte betraktas som en brottsling. En person som söker vård för sitt bruka ska inte riskera problem för att han missbruk betraktas som ett brott. Det enda rimliga är därför att narkotikabruk och missbruk avkriminaliseras ihop med innehav för eget bruk.

En avkriminalisering skulle göra det lättare för narkotikamissbrukare att söka vård. Och det skulle ge möjligheter för att minska den narkotikarelaterade dödligheten som främst är kopplad till missbruk av heroin och andra opioider.

Men det skulle sannolikt inte minska de kriminella gängens makt över narkotikaförsäljningen. För att det ska vara möjligt krävs kriminalpolitiska åtgärder som slår mot de kriminella gängen på flera områden. Avkriminalisering av eget bruk och innehav för eget bruk är den del av det. Kanske kan också en reglering och legalisering av cannabis också vara en del av ett sådant program:

En legalisering och reglering skulle förmodligen inte minska gängkriminaliteten per se. Gängen skulle däremot få en betydande inkomstkälla kraftigt begränsad, det är min uppfattning. I jämförelse är det väldigt få som köper alkohol – en legal och kraftigt reglerad drog – på den svarta marknaden.

[…]

En reglering av cannabis skulle inte lösa problemet med Sveriges höga narkotikarelaterade dödsfall. Där behöver vi titta på brukarrum och liknande skademinimerande åtgärder.

Det är inte cannabis som ligger bakom de höga dödstalen. En reglering av cannabis skulle istället syfta till att decimera de kriminella gängens ekonomi.

Läs mer: En socialistisk kriminalpolitik

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!