Greps med ett kilo rent kokain – två dömda till fängelse

I slutet av maj 2020 greps två män på en parkering utanför en butik i Barkarby. Polisen hade redan innan gripandet observerat gärningsmännen som kommit till platsen i varsin bil. Båda männen uppträdde misstänkt och efter att polisen fortsatt observera deras beteende och sett de båda männen sätta sig framtill i samma bil beslöt man att ingripa.

Vid fötterna på mannen på passagerarsidan stod en ryggsäck och en påse med 400 000 kronor i kontanter. Polisen kontrollerade ryggsäckens innehåll och fann ett kilo kokain. En analys av kokainet visade att det hade ovanligt hög renhetsgrad, cirka 93 procent.

Båda männen häktades misstänkta för grovt narkotikabrott. I september beslutade dock tingsrätten att häva häktningen för mannen som suttit på förarplatsen. Detta trots att flera utredningsåtgärder återstod och att NFC ännu inte lämnat svar gällande fingeravtryck på narkotikan och pengarna. Mannen hade inte svarat på några frågor under förhören.

Under utredningens gång framkom det att det fanns bevisning i form av krypterade meddelanden på Encrochat som var intressant för ärendet. Några dagar innan brottet skedde hade personer diskuterat att överlämningen av narkotikan skulle ske på parkeringen. De skrev vilken dag och vilket klockslag, att det handlade om kokain och att priset var 400 000 kronor.

I december 2020 dömdes båda gärningsmännen i Attunda tingsrätt till fyra år och nio månader respektive fem års fängelse för grovt narkotikabrott. Domen överklagades till hovrätten som i februari 2021 skärpte straffen till fem år och sex månader respektive fem år och fyra månader. Hovrätten ansåg att kokainets höga renhetsgrad skilde sig så pass mycket från vad som är vanligt att det därför borde reflekteras i straffvärdet.

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!