Sjuk? Ja! – Ingen sjukskrivning!

I DN presenteras regeringens metod för att få bukt med sjukskrivningarna. Går den ut på att folk ska bli friskare? Nej. Går den ut på att göra jobben mindre stressiga och mindre slitsamma? Svar nej.

Regeringens recept är att man inte ska bli sjukskriven när man är sjuk. Då ska man nämligen jobba. Enligt regeringen och socialstyrelsen är det bäst.

De kanske räknar med att folk då blir så sjuka att de dör i förtid. Då löser man flera problem. Sjukskrivningsantalet går ner och antalet pensionärer minskar. Två flugor i en smäll. Win-win-situation skulle kanske regeringen kalla det.

Nu kanske jag inte ska vara så totalt negativ. Det kan finnas en viss vits i att man blir sjukskriven för kortare perioder än vad som ibland är fallet idag. Helt klart.

Men det är liksom grundinställningen hos borgarna jag är negativ till. Att folk inte skulle vara sjuka när de är sjuka. Det är en människoföraktande attityd.

Borgarmedia: DN1, DN2, SVD
Bloggat: Jordränta
Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements
 • Niklas

  För det första var det den förra regeringen som tog initiativet till den här förändringen, så det är inte ett nytt påfund från alliansregeringens sida. För det andra blir (de flesta) utbrända människor inte friska av att inte arbeta, ofta handlar det om att de behöver byta arbetsuppgifter och/eller förändra sin privata situation. Sjukskrivning är ingen patentlösning, även om många svenskar som växt upp i socialdemokraternas Sverige verkar tro det.

 • Anders_S

  Lite konsekvens om jag får be. Först är det socialdemokraternas fel att vi får en försämrign. Sen är det riktigt med en försämring på grund av att socialdemokraterna skämt bort folk?

  Jag vet inte huruvida utbrända blir frisk av att arbeta eller inte. Jag vet bara att de två jag känner som drabbats av utbrändhet och depression inte klarar att arbeta.

  Sen tror jag inte heller att folk tror och tycker att sjukskrivning är en lösning på nånting. Det rä etts ätt för samhället att ordna förörjnign för den som tillfälligt inte klarar av att arbeta. Och sådana system tycker jag vi ska ha.

 • David

  Ett problem är att sjukskrivning liknar t ex beroendeframkallande smärtmediciner. De fungerar utmärkt på många personer när de tas en kortare tid och utgör endast liten risk för beroendeutveckling men hos de som har lätt för att utveckla beroende kan en kort kur vara startpunkten för ett långt beroende personen kanske aldrig kan ta sig upp ur. Kontentan är att det i dessa fall hade varit bättre att behöva stå ut med besvärlig smärta (motsvarande arbeta trots att det känns omöjligt) en kortare tid med snällare åtgärder och inte riskera beroendeutveckling.

  På ett liknande sätt är det tyvärr med sjukskrivning. Oavsett vilka andra åtgärder som finns för att behandla kan sjukskrivningen faktiskt skada patienten allvarligt enligt resonemanget ovan. Det är framförallt efter en längre tids sjukskrivning det blir riktigt svårt att återvända till arbetet, ju längre ju svårare.

  Det är lätt för både läkare och A-kassan att ge långa sjukskrivningar och ge efter för önskemål om sådana, speciellt om verksamheten är väldigt pressad vilket den ofta är. De behöver då inte ta konflikten med patienten. De som förlorar på det är i första hand patienterna på sikt och deras anhöriga. I andra hand samhället. Att det finns riktlinjer för olika diagnoser kommer i första hand de patienter som har lätt att utveckla ”sjukskrivningsberoende” att tjäna på, det kommer också stimulera att behandling snabbt sätts in.

 • suecae_disco

  När arbetet blir rått och inte tar hänsyn till människors unika karaktärer, där vissa inte mår bra av exempelvis stressiga arbetsmiljöer slår ut en del människor i form av utbrändhet. Jag ser itne detta som något annat sätt än att attackera symptomen på att saker inte står rätt till än att försöka komma till bukt med den stora frågan: varför mår folk så dåligt i arbetslivet att de inte klarar av det?

  Svaret skulle antagligen kräva att klassiska vänsterkrav på mer human arbetsmiljö skulle tillgodoses och därför väljer man att skärpa kraven istället….

 • Mikael

  ”varför mår folk så dåligt i arbetslivet att de inte klarar av det?”

  Kanske för att ”utbrändhet” finns på alla löpsedlar? Folk är lättpåverkade.

 • suecae_disco

  Mikael skrev:
  ”[…]Folk är lättpåverkade.”

  Det känns oerhört lättvindigt att vifta bort såpass många människors dåliga mående genom att förvandla dem till en medieanka. Sjukvården och FK förvandlas mer och mer till disciplinära institutioner än att hjälpa människor. Det är i varje fall min uppfattning.