Diktaturer i världen

Det finns ett antal diktaturer kvar i världen. Trots att DN skriver att det blir svårare för dem med anspelning på den senaste tidens utveckling i Burma. De flesta av världens kvarvarande diktaturer finns i Mellanöstern och stöds av USA. Men några finns i andra delar av världen. DN väljer dock att endast beröra stalinismens (som de kallar kommunism) ansvar för diktaturer. Och hur många länder som blev demokratiska vid stalinismens fall. Men det är just det. Stalinismen har fallit. De diktaturerna är inte kvar. Istället har ett antal andra diktaturliknande styren tillkommit i det forna Sovjet. Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan etc. Ofta stödda av USA.

USA:s omfattande stöd till diktaturer nämner DN ingenting om. Kanske därför att det ställer USA:s så kallade krig för demokratin i Irak i en skum dager. Några av de diktaturer USA ger stöd till är Pakistan, Thailand, Saudi-Arabien, Kuwait, Abu Dhabi och Dubai. Det finns många fler. Inte någon annan makt i världen håller så många diktaturer under armarna. Ingen annan makt än USA håller huvudlandet, Saudi-Arabien, för den muslimska inriktning det s.k. Al-Qaida är anhängare av, under armarna. Det är USA som stöder de två länder; Saudi-Arabien och Pakistan, som fungerar som de viktigaste rekryteringsbaserna för fundamentalistiska muslimska sekter. Det är USA som håller regimerna där under armarna. Inte några fiktiva kommunister.

Kanske borde DN titta sig omkring i världen och se vilket land och vilken ideologi det är som i verkligheten stöder flest diktaturer.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,