Sverige – diktaturkramare?

När USA vägrar sälja vapen till militärdiktaturen i Thailand då går ett annat land in som leverantör istället. En lite mindre kapitalistisk vapenhandlarnation går då in och säljer vapen till militärdiktaturen i Thailand, nämligen Sverige.

Jag har svårt att förstå att regeringen i USA faktiskt visar sig vara bättre än den borgerliga svenska regeringen i ett sånt här fall. Sverige – diktaturkramarlandet? Det känns inte riktigt rätt.

Det enda rätta vore naturligvis at inte sälja vapen till en militärdiktatur. Det är en skam att Sverige gör det. En skam att den svenska staten och Carl Bildt, som det verkar, har agerat vapenmäklare för Saab:s vapenexport till en diktatur.

Borgarmedia: SVD, DN, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 svar på “Sverige – diktaturkramare?”

 1. Fast det kan ju diskuteras om JAS verkligen är ”vapen”? Det borde ju snarare kategoriseras som jordbruksredskap, fast det kan ju i så fall bidra till förstörandet av regnskogarna.

 2. nu är ju det nuvarande militärstyret en parantes i den thailenska historien.

  Fria val kommer att ske i december och denna upphandling påbörjades långt innan militären tog makten.

  så om vi bara väntar med leverans till våren och stopapr in en ”demokratiklausul” så är det (vad jag kan se) inget problem.

 3. 1. Man hade redan ingått ett avtal med Thailand.

  2. Val kommer hållas den 23:e december, förmodligen kommer inga plan levereras innan de är genomförda.

  3. Vi har utvecklat ett stridsplan i världsklass, varför inte vara stolta över det? Det är en anledning till att svenskarna är väl ansedda utomlands. Vi är ett litet kreativt och produktivt folk, i ett litet land.

 4. Att USA inte skulle sälja till Thailand är trams. Enda källan till det är anonym och USA säljer gladeligen till länder som Pakistan, Föredande Arabemiraten och Oman.

  Dessutom är det val i Thailand den 23 december – Sverige kommer inte sälja Gripen till en diktatur.

 5. När onkel Sam inte lyckas övertyga sina köpare om F-16s förträfflighet, genom hot och påtryckningar tar de till lögn och förhalning: På så vis får sv freds och pacifisterna lögner förpackade för att om möjligt kunna vända opinionen mot försäljning.USA har tidigare sålt plan till oräkneliga länder som varit diktaturer, till thailand otaliga ggr. Invasionen av irak var väl inget tecken på att reuters källa talar sanning? ( för övrigt en amerikansk officer, enligt odenberg). Ryssar och amerikaner behåller småleende högteknologi, pengar och framtid, när kontrakten tas hem. Blåögda svenskar tror de ska rädda världen genom insatser av självpåtagen restriktivitet. Sluta sätt krokben för Gripen & sverige för världsfrånvända ideals skull!

 6. På vilket sätt skulle en militärdiktatur vara en paranthes i den thailändska historien, Christoffer?

  Olika militärkupper har ju tidigare skett följande år: 1933, 1947, 1951, 1957, 1976, 1977, 1981, 1985, 1991.

  I praktiken har ju Thailand knappt varit en demokrati i mer än 10 år och då med militärens stöd.

Kommentarer är stängda.