Göteborgs-Posten överraskar om Palestina

Eller så är det snarare journalisten Gert Gelotte som överraskar. Han är ner i Palestina och skriver en rad artiklar som otvetydigt fördömer Israels förtryck av palestinierna. Det är faktiskt en ganska uppseendeväckande serie krönikor han skrivit i Göteborgs-Posten. Kanske egentligen inte så uppseendeväckande, om det inte hade varit för att de publiceras i en borgerlig liberal tidning.

Några exempel på Gelottes skrivkonst, Terroriserade och plundrade:

Cirka 40 procent av Västbanken är antingen konfiskerad av bosättare eller på annat sätt förbjudet område för palestinierna. Resten är kontrollerat av israelisk polis och militär. Sammanlagt finns 563 kontrollstationer, vägspärrar eller andra hinder som syftar till att göra det svårt för palestinier att resa på Västbanken. Den som ändå vill förflytta sig behöver id-kort, magnetkort samt tillstånd och måste underkasta sig ideliga kontroller och förhör. Bosättarna där- emot har tillgång till ett eget vägnät där ingen palestinier får färdas och som styckar de palestinska ”öarna” i isolerade holmar och skär.
Västbanken är ockuperad och koloniserad – i praktiken ett israeliskt territorium där israeler lever beväpnat herrefolksliv medan palestinierna hålls i bevakade enklaver. Likheten med sydafrikansk apartheid och bantustanpolitik är iögonfallande.

Ur Det finns inga palestinier:

Värre är det med bosättarna. De har kommit till Hebron för att terrorisera och fördriva palestinierna. Metoderna är brutala och tarvliga. En basargata mellan bosättarhusen måste skyddas med ett tak av trådnät. Bosättarna kastar sten och vräker ut sitt avfall över palestinierna. Bevisen ligger kvar ovanpå nätet, betongstenar, skräp, avfall, cementklumpar.

Ur Bakom en nio meter hög mur:

Men 80 procent av barriären byggs inne på palestinskt område. 10,2 procent av Västbanken har hamnat mellan gränsen och barriären. I norr planeras barriären sträcka två långa fingrar med bosättningar djupt in på Västbanken. Öster om Jerusalem projekteras murar, staket och bosättningar som i praktiken klyver Västbanken i två delar.

Det är bra av GP att publicera hans Israel-kritiska krönikor. Krönikor som upprepar vad jag och andra vänstermänniskor skrivit många gånger. Det är glädjande att det finns liberaler som Gert Gelotte, som har öppna ögon och kan förstå det man ser. Desto mer glädjande är det då Gelotte i en del andra frågor är mycket konservativ (exempelvis familjefrågor).

Mer om Israel och Palestina i borgarmedia: DN1, DN2,

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements