Sverige – skatteparadiset

Ja, inte för alla utan bara för de allra rikaste. För den där ynkliga 1 procenten som äger 40% av allting har Sverige i all hast blivit ett riktigt skatteparadis genom den borgerliga regringens förslag. För enligt E24 så ligger det till så här:

När det gäller fastighetsskatten handlar det inte om någon sänkning av skatten på boende utan om en omfördelning. Vissa får och andra drabbas.

Vinnarna är de i högt taxerade villor i storstädernas mest attraktiva områden och/eller fritidshus i storstädernas närområden som har egen brygga till yachten. Den nya fastighetsavgiften är kaffepengar mot vad fastighetsskatten har kostat ägarna.

Inte bara den förändrade fastighetsskatten gynnar de allra rikaste. Det gör också den borttagna förmögenhetsskatten. Borgarregeringen har alltså genom en rad politisk beslut överfört pengar från vanligt folk till de extremt rika. Till eliten, till de som finns i toppen av samhället. Eller som E24 skriver:

Skatteparadis av alliansmodell är främst för dem som redan har förmögenheter och dyra villor. Löntagare får däremot fortsatt betala 50 eller rentav 55 procents marginalskatt på ganska ordinära inkomster.

Det samhälle som högerregeringen är på väg att skapa är raka motsatsen till det välfärdssamhälle de så gärna snackade om innan valet för lite mer än ett år sen.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Gustav

  Jag haller med nästan helt och fullt här, en ovanlighet kan hända. Det är skandal att regeringen pular med avdrag, avgifter och bidragsnivaer när det enda raka att göra, ur liberal synvinkel, är att sänka skatteuttagen i sig över hela brädet.

  Regeringen är sniken och vill inte offra inkomstkällor för ökad transparens och rättvisa. Man bryr sig mer om att sitta stilla i baten och kasta ett köttben at villafamiljerna än att faktiskt agera för den där ökade personliga friheten de lockade med. Man gynnar de som redan har det väl förspänt, inte de som vill arbeta sig till en bättre tillvaro.

 • Elake Måns

  Varför ska man betala förmögenhetsskatt?
  Det är redan skattade pengar….

 • Det är inte bara höginkomsttagare som har fått lägre skatt utan även låginkomsttagare – för vilka varje krona i sänkt skatt är mycket viktig. Varför klaga på alliansen (som ju i alla fall sänker skatten) när du stödjer ett politiskt alternativ som vill hålla skatterna höga – även för dem med lägst inkomster? Det är hyckleri. Det har inte ”överförts” några pengar från fattig till rik. Både fattig och rik har fått sänkt skatt.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Fjolårets fiasko - regeringen()