Demokratiskt val på Kuba?

Parlamentsval på Kuba. Eftersom landet varken har flerpartisystem eller det enda partiet tillåter organiserade tendenser eller fraktioner inom sig kan jag svårligen se att det kubanska valet på något sätt skulle var demokratiskt. Ett val utan egentliga valmöjligheter är inte så demokratiskt. Inte heller är ett valsystem som inte tillåter flera partier att ställa upp ett demokratiskt valsystem.

Kuba har en högre genomsnittlig levnadsstandad än många andra latinamerikanska länder. Det är bra. Abu Dhabi har en högre levnadsstandard än många andra stater i mellanöstern. Men högre levnadstandard, om än bra, gör inget land till en demokrati. Inte Kuba, inte Abu Dhabi.

Det finns saker på Kuba, exempelvis att arbetarna har större inflytande på den egna arbetsplatsen än vad en arbetare i Sverige har, som är bra. Det finns andra saker som är dåligt. Exempelvis avsaknaden av ett flerpartisystem. Jag har skrivit mer om detta (tillsammans med två andra) i inlägget Solidaritet och kritik utesluter inte varandra på bloggen Mullvaden. Det finns saker i Abu Dhabi som är bra. Den höga levnadstandarden exempelvis. Det finns andra saker som är dåligt. Som kvinnors bristande rättigheter och avsaknaden av val.

Läs också:
Är Castro en diktator?
Demokratiskt Kuba?

Borgarmedia: SVD1, SVD2,
Andra bloggar om: , , , , , ,

5 svar på “Demokratiskt val på Kuba?”

 1. Hela samhället är präglat av borgerliga fördomar, det smittar av sig på dem som inte är tillräckligt informerade inom vänstern.

  Partier deltar inte i valet. Kandidater röstas fram på stadsdelsnivå och tar sig upp till nationalförsamlingen. Kandidaterna behöver inte vara kommunister. Visst är valet demokratiskt. Mer än valen i Sverige.

 2. Fråga om”Castro har styrt Kuba enväldigt sedan 1959. Under den tiden har han lyckats placera landet i den internationella toppen vad gäller politiska fångar per capita och regimen satte så sent som i förra veckan tre unga svenskor i hus- arrest för att de demonstrerade för Kubas oskyldigt dömda och fängslade.”
  Varför räknar man Guantanamo fångarna?
  Guantanamo ligger visserligen på Cuba men annekterad av USA, och där har Jänkarna fört över ett tusen fångar man plockat in från hela den muslimska världen…..
  Det är de som inte får advokater och som saknas av sina anhöriga!
  Borgarna och deras lakejer skall inte kasta sin skit på andra, fy borgarlakejer, fy!

 3. HB: Vilket förakt du visar det kubanska folket.
  Kuba är en solklar diktatur och inget annat.
  Att du är så naiv och tror att kandidaterna till lokalvalen får ha vilka politiska åsikter som helst är skrattretande.
  Kuba är och har varit en diktatur i stort sett hela tiden sedan självständigheten 1898 var sig det gällt USA-, Batista- eller kommunistdiktatur.

Kommentarer är stängda.