Demokratiskt val i USA?

Presidentval i USA. Eftersom landet i praktken saknar ett fungerande flerpartisystem kan jag svårligen se att det US-amerikanska valet skulle vara demokratiskt. Ett val utan egentliga valmöjligheter är inte så demokratiskt. Inte heller är ett valsystem som i praktiken begränsar för flera partier att ställa upp ett helt demokratiskt valsystem.

USA har en högre genomsnittlig levnadsstandad än många andra kapitalistiska länder. Det är bra. Kuba har en högre levnadsstandard än många andra stater i Latinamerika. Men högre levnadstandard, om än bra, gör inget land till en fungerande demokrati. Inte USA, inte Kuba.

Det finns saker i USA, exempelvis att det är ganska lätt att få jobb när man är över 50 år gammal, lättare än i Sverige i alla fall, som är bra. Det finns andra saker som är dåligt. Exempelvis avsaknaden av en fri föreningsrätt för arbetare. Lars Henriksson har skrivit mer om fackföreningar i USA i inläggen Facket i USA, del1 och del 2. Det finns saker på Kuba som är bra. Arbetarna större inflytande på sina arbetsplatser än i många andra länder exempelvis. Det finns andra saker som är dåligt. Som avsaknaden av demokratiska val.

Grundproblemet med valen i USA är emellertid att avsaknaden av ett fungerande partisystem kombinerat med många och långa valkampanjer gör att valet blivit en affär för politiska klaner och de med mycket pengar. Det gör valen odemokratiska i realiteten.

Flera saker gör alltså att valet i USA svårligen kan kallas demokratiskt, även om valsystemet i grunden kan sägas vara demokratiskt.

Läs också:
Vill ni verkligen bli som vi amerikaner?
USA är inget sekulärt land
Jag gillar USA
Därför är USA största hotet och problemet
USA har ett valsystem för de välsituerade

Vänstermedia: Den chanslöse kandidaten, Flamman.
Borgarmedia: SVD1, DN1, AB, DN2, DN3
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements