Hotad bloggosfär, kriminella fildelare och mobbade ungdomar

Media ömsom hajpar, ömsom skriver ner internet och olika företeelser på nätet. Oftast är det överdrivet åt det ena eller det andra hållet. Få artiklar i vanlig media tycks kunna hålla nån balans när man ska skriva om nätet. I Aftonbladet hotas bloggosfären, av modebloggarna. Inte för att jag riktigt förstår varför. Mer än att det gett Aftonbladet något att skriva om. Knappast seriöst, bara rubrikskapande och eventuellt säljande.

Att Mary på MinaModerataKarameller irriterar sig på modebloggarna förstår jag inte heller. Vad är problemet? Snor de läsare? Tror jag inte, politiska bloggar och modebloggar har olika läsagrupper. Men Mary kanske är lite purken för att hon inte har så grymt många läsare som exempelvis Jinge har. Inte vet jag. Jag bryr mig faktiskt inte om modebloggarna läses av många fler än av min blogg. Jag tycker 10 000 läsare i veckan är rätt bra faktiskt. För en extremvänsterblogg som min i alla fall. Låt modebloggarna hållas. De förstör inte alls bloggosfären. Men man undrar ju, varför så många kvinnliga modebloggare och så få kvinnliga politiska bloggare.

Enligt Datainspektionen, SVD och DN så är nätet ett riktigt moras av mobbning och kriminalitet. För att inte säga hos Antipiratbyrån. Där är vi all fildelande superkriminella som tjänar storkovan på att blåsa Fox, Paramount, Viacom, Universal, Sony, Bertelsmann och andra storbolag på deras surt förvärvade pengar. Vilket trams. För att understryka hur man går storbolagens ärenden ska nu också TPB åtalas av åklagarmyndigheten för att man har länkar till eventuellt olagligt material. För nåt olagligt material fanns ju inte på sajten. Rättsväsendet springer häcken av sig för att slicka storbolagens röv.

Påståendet att hälften av alla ungdomar mobbats på nätet är faktiskt inte trovärdigt. Att hälften kanske fått nån dum kommentar eller nåt taskigt mejl. Det tror jag på. Men att 50% mobbats är lika mycket bullshit som att brottsligheten i Sverige skulle öka. Det är helt enkelt amsagor för att försöka skrämma folk för saker som faktiskt inte är så jättestora problem.

Undersökningen som påståendet bygger på är helt ovetenskaplig, en webbenkät med 520 svarande personer. Säger inte ett skit om hur det är på nätet faktiskt. Hur många frågades? Hur stor var svarsfrekvensen? Svarandet var väl frivilligt antar jag?. Troligen är sådana som utsatts för något enormt överrepresenterade bland de som svarat.

Att SVD, DN, andra tidningar och Datainspektionen sprider fördomar och skräckpropagande på det sättet är oansvarigt. Undersökningen är undermålig. Resultatet borde slängas i en papperskorg och inte hänvisas till. SVD och DN borde ha bättre vett än att publicera skiten. Datainspektionen borde inte sprida skiten. Bedrövligt.

Sen gör man dessutom textreklam för ett chattforum på nedgång. Ännu bedrövligare. Lunarstorm är ju ett kommersiellt företag som vill tjäna pengar. Därför kan man tänkas säga vad som helst för at få uppmärksamhet. Speciellt i ett läge där man tappar användare. Uselt av SVD faktiskt. Eller har man ägarintressen i Lunarstorm och därför skriver om det?

I verkligheten är det emellertid så att bloggosfären faktiskt inte är hotad, fildelningen går inte att stoppa och och datainspektionen skrämmer upp folk med falska fakta och dåligt gjorda undersökningar. Liksom att Lunarstrom är på dekis, de borgerliga politiska bloggarna har det svårt (det är bättre med samarbete och länkningar hit och dit än individualism på nätet) och SVD kommer kanske snart att förlora sitt pressstöd (garanten för tidningens överlevnad)

Intressant?
Bloggat: Trotten, Teflonminne, Bloggtidningen,
Borgarmedia: AB1, AB2, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SVD1, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kan det kanske ha att göra med att nätet och bloggosfären är det enda kvarvarande mediet där vanliga människor fritt kan ge uttryck för sina tankar?

  I övrigt är ju mediabranchen tämligen monopoliserad.

 • Amen broder! 😀

 • Men snälla nån – inte bryr jag mig så mycket om att jämföra min blogg med Jinges eller din Anders… Jag skriver mest för min egen lust att ge ton åt mina åsikter. Att blogga är ingen tävling för mig.

  Jag kan hålla med linlev och emma ovan…

  Vad gäller modebloggarna som jag skrev om i Bloggtidningen så tycker jag att det är så oerhört fascinerande och samtidigt gör det mig förbannad att folk aldrig kan lyfta blicken från det de ser mitt framför ögonen. Det jag skrev om och vilket jag försökt förklara handlar mer om bloggteknik… Hur man länkar, vad som är bra och vad som är dåligt. Detta för att få igång en övergirpande diskussion om saken bara.

  Plötsligt så inbillar sig alla att det handlar om avundsjuka och om min egen blogg. Nej skärpning – det är verkligen omoget bland bloggare. Inte alla dock men ni vet själva vilka ni är… Ibland måste man skilja på sak och person. Jag talar om sak.

  Tekniken med länkningar finns ju. Frågan är hur vi använder den och hur olika bloggar kategoriseras. Bara så… Alla finns och det är OK för mig.

 • Väldigt bra skrivet Anders! Ang modebloggarna så skiter jag i vilket men jag tycker att det är tragiskt att såväl nätet som verkligheten har blivit något så förbannat ytligt. Det stör mig så in i helvete att man i vissa kretsar inte är värd ett skit om man inte har på sig den senaste kreationen av nån viss typ av jacka eller liknande. Det är inte kläderna som gör vem eller vad man är det är insidan. Men det är bara mina 2 cent.

 • Bosse

  Svarsfrekvens: 82%
  Antal som fick enkäten: 633
  ”Frivilligt” att svara: Nej

 • Möjligen kan man säga att det är synd om SvD åker dit just nu när den håller på att ta läsare från DN. För säga vad man vill om monopolmedierna – SvD är en bättre tidning än propagandablaskan DN. I konflikter brukar SvD vara bättre på att ge de olika parternas ståndpunkter medan DN oftare låter den man sympatiserar med få hela utrymmet.

  Kanske en gradskillnad i helvetet, men det finns också en fördel med anslagstavlor som läses av alla, till skillnad från bloggar som läses av en promille var. Givetvis borde anslagstavlorna styras som public service, men även odemokratiska anslagstavlor är bättre än inga.

 • Anders_S

  Mary: jag förstod uppriktigt inte vad som är problemet? Att de skaffar länkar? Det kan inte vara nåt fel i det som jag ser det. Att de är kommersiella?

  Nej, jag tror inte på allvar att du är avundsjuk (och skrev ju inte det heller), Mary. Det var bara ett sätt att skriva lite mer provokativt.

 • Pingback: Alltombarn-bloggen - om vår omvärld » Ny trend på Youtube ‚Äì föräldrar skrämmer sina barn och skrattar()

 • Man kan ju kalla allt man vill studera för problem egentligen. Eller så kan man kalla det fenomen.

  Att bloggar kan användas på många olika sätt till många olika saker. Det var väl egentligen det intressanta…

 • Det är väl just denna frihet som finns på nätet, och de svårigheter med lagar i denna internationella zon som skapar rädslan för nätet i vissa förändringsfientliga kretsar.

  Det finns ju ganska många förslag som är uppe gällande övervakning av internet. Många diktaturer har ju redan censurerat duktigt på internet.

 • Pingback: Uppdaterad länksamling om fildelning/integritet/IP-nummer mm | Bloggtidningen()

 • Pingback:   Socialdemokraterna by Paula()