Skolk är ett symptom

Och det hjälper inte med att angripa symptomen när man vill lösa ett probelm. Symptomen kanske försvinner, men sjukdomen är kvar. Så tvångshämtning av skolkande elever löser inga problem. Det är bara ytterligare ett i den långa rad av repressiva förslag som olika borgerliga företrädare kommit med. Det löser som sagt vad inget problem. Det bara döljer de gamla problemen.

Dessutom skapar åtgärden en räcka nya problem. Om polisen ska användas för att hämta skolkande skolelever tas resurser bort från viktigare saker. Då behöver polisen mer pengar. Pengar som effektivare skulle kunna användas för att göra skolan och det sociala arbetet bättre. Åtgärder som är mycket effektivare mot ungdomsbrottslighet än polishämtning av skolkare.

Det andra problemet som polishämtning av skolkare skulle skapa är att skolundervisningen och skolverksamheten skulle bli lidande. Fler störande och ointresserade elever skulle finnas i skolorna och på lektionerna. Något som leder till en sämre undervisning. Ett problem som visserligen kan lösas med mer resurser till skolan.

Dvs på samma sätt som det borde gjorts från början. Fler resurser till skolan. Mer pengar till skolan. Gör man så från börjna behövs ingen polishämtning. Polisens verksamhet blir effektivare och billigare. Skolan får mer pengar och en bättre undervisning som i sin tur lockar tillbaka och på ett bättre sätt kan motivera eleverna att vara i skolan.

Men borgarna vill, istället för att göra det enkla, gå omvägen via mer repression. Vilket är både dyrare och mindre effektivt än att direkt ge mer pengar till den undervisande och socialt vårdande verksamhet som skolan skulle kunna och borde vara. I sanningen namn ska väl sägas att den oftast är just det också. Något som nya betygssystem faktisk inte har någon som helst betydelse för.

Inte heller skulle tvångshämtning av skolkaren hjälpa den enskilde skolkaren. Så borgarna borde slänga hela förslaget i sjön. Det är kontraproduktivt, dyrt och meningslöst.

Intressant?
Bloggat: Kamferdroppar, Vänstra Stranden, Opassande, Alliansfritt Sverige
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Håller helt med dig…………

 • Som man kan förvänta sig, slapp dumflum från vänster.

  Så skolket beror på dåliga lärare, för få lärare, för dålig undervisning?? Sverige torde ha världens dyraste och ineffektivaste skola. Bara mer pengar hjälper inte.

  Om skolan är dålig beror det på den slappa flumskola som sossarna understött. Planera sin utbildninmg själv, söka kunskap på nätet, lärarlösa lektioner osv. Vem har skapat denna skolmiljö??

  Jo sossarna med stöd av andra partier. Frånvaro av betyg gör att det inte syns i studieresultaten att man varit frånvarande. Avsaknad av betyg signalerar en kravlös slapp skola till eleverna. De minst motiverad utnyttjar situationen och skolkar.

  Genom att hämta eleverna så kan orsaken till skolket spåras. Är det fråga om stökiga elever så måste dessa placeras i särskild internatskola med stenhård militär disciplin. Det är det enda som hjälper dessa. Gör man det inte så är denna grupp nästa generation kriminella.

  Sosselösningen: Man skall inte ställa krav. Dumhetens filosofi. Det har resulterat i flera tusen förtidspensionerade under 30 år som inte ha någon godkänd utbildning alls. Vänstern tycker det är bra.

 • Du har fullständigt rätt!

 • Anders_S

  Reflektioner: Skolket beror inte i första hand på för dålig skola. Men det är en bidrgande faktor. Se den kommande TV-serien om klass 9A.

  Jag kan inte svara på vad sossarna har för lösning. Men att inte ställe krav är definitivt inte min lösning.

  Det som skpatat den skolmijö du hävdar finns är nedkärninagr och för dåliga resurser. har man inga pengar kan man inte ha överanställningar eller anställa vikarier osv.

  Jag är inte benhård motståndare till betyg. Men jag tror inte en förändring av ett betygssystem leder till att sociala problem kan åtgärdas.

  Om ud verkligen tror att polishämtning eller ett nytt betygssystem hjälper mot att skolorna har för lite pengar, för lite material och för få lärare elerl mot besvärliga förhållanden i hemmet eller mot drogmissbruk så är du nog mer än lovligt naiv är jag rädd.

 • thomaro

  Det förändrar knappast någonting.
  Det är bara ett typiskt populistiskt förslag som ska visa på beslutsamhet och handlingskraft.
  Tyvärr vinner dom nog mycket poäng hos många kortsynta människor som inte tänker längre än till att snabbast möjligt sopa undan det synliga problemet.
  De fungerar som små barn, det de inte ser finns inte.

 • Nä, polishämtning är nog ingen vettig lösning. Men vi från vuxenvärlden måste visa att vi inte tycker att skolk är ok.

 • alex forselius

  Var det inte borgarna som röstade emot avskaffandet av dödsstraff också? De ser ju bara hämnd inte att individen

  • Ja så var det väl. Fast det var så länge sen att de flesta partier som finns nu inte fanns och Sverige var inte ens en demokrati.