Camilo Goine i ett sammanhang

De hårresande uttalanden som Camilo Goine kommit med på MUF:s diskussionsforum FriZon gjorde moderaterna upprörda och numer har inläggen tagits bort. Camilo Goine har själv hävdat att det inte var i en seriös diskussion det hela yttrades. Men fan trot.

Om man sätter in hans uttalanden i ett sammanhang så framstår det snarare som om högermänniskor av olika slag har den typen av åsikter kring vanligt folk. Det är arrogans och förakt som tycks styra delar av deras agerande och det visar sig i sådana uttalanden som Goine gjort. Ett förakt och en arrogans som dessutom tycks genomsyra delar av överklassen och borgarna i Sverige, inklusive deras partier.

En annan bloggare som satt in Camilo Goines uttalanden i ett sammanhang är Calle Fridén som menar att moderaternas valframgångar lett till att man fått använda sig av ett antal olämpliga och inkompetenta personer och att Goine är en av dessa. En annan är Marge Aab Svensson, moderatkvinnan som fick avgå efter rasistiska uttalanden.
Att moderaterna har en högre andel sympatisörer med rasistiska och fördomsfulla åsikter är väl belagt från undersökningar, exempelvis den som Forum för levande historia har gjort.

Exemplen är många:

Genomsnittligt ”antisemitindexvärde” (ju högre siffra desto mer intolerant mot judar) fördelat efter partipreferens.

1) Miljöpartiet : 0,62
2) Vänsterpartiet : 0,63
3) Folkpartiet : 0,83
4) Socialdemokraterna : 0,89
5) Centerpartiet : 0,90
6) Kristdemokraterna : 0,90
7) Moderaterna : 1,10
8.) Sverigedemokraterna : 2,15

Genomsnittligt ”islamofobi-indexvärde” (ju högre siffra desto mer intolerant mot muslimer) fördelat efter partipreferens.

1) Vänsterpartiet : 0,66
2) Miljöpartiet : 0,73
3) Socialdemokraterna : 0,83
4) Folkpartiet : 1,04
5) Centerpartiet : 1,09
6) Kristdemokraterna : 1,16
7) Moderaterna : 1,38
8.) Sverigedemokraterna : 2,50

Genomsnittligt ”homofobi-indexvärde” (ju högre siffra desto mer intolerant mot homosexuella) fördelat efter partipreferens.

1) Vänsterpartiet : 0,54
2) Miljöpartiet : 0,54
3) Socialdemokraterna : 0,86
4) Folkpartiet : 0,89
5) Centerpartiet : 0,89
6) Moderaterna : 1,02
7) Kristdemokraterna : 1,11
8.) Sverigedemokraterna : 1,85

Taget i sammanhanget så blir Goines uttalande lite mer typiskt och representativt och mindre otypiskt. Men vi hoppas väl ändå att moderaterna inte låter honom vara nämndeman i Migrationsdomstolen.

Intressant?
Bloggat: Helena Duroj,
Borgarmedia: SR, EX
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

9 svar på “Camilo Goine i ett sammanhang”

 1. Jag är tveksam till om man kan påstå att det är ”välbelagt” att ”moderaterna har en högre andel sympatiösrer med rasistiska och fördomsfulla åsikter”.

  Intoleransrapporten som du citerar undersöker skolungdomars benägenhet tilll främlingsfientlighet, antisemism, homofobi etc. (sammantaget kallat intolerans) och bland annat deras partisympatier. Ett huvudresultat i intoleransrapporten som du dock inte nämner, och som motsäger dina tabeller, är att intolerans korrelerar tydligt med socioekonomisk bakgrund: elever med arbetarbakgrund är betydligt mer intoleranta än elever med tjänstemanna- eller akademikerföräldrar. Författarna påpekar också att resulatet för de politiska partierna är motsägelsefullt i detta avseende (eftersom ungdomar vanligen röstar som sina föräldrar) men hittar ingen vettig förklaring.

  Man måste hålla i minnet att siffrorna bygger på ungdomars uppfattning om vad partierna står för, vilket inte behöver överensstämma med det som står i partiprogrammen eller diskuteras på partikongresserna. Man kan tänka sig att moderaterna dras med en dammig gammal socialkonservativ image som (hos skolungdomar) associeras med intolerans, medan vänsterpartierna har varit bättre på att marknadsföra sig som toleranta. Det kan också finnas en generationsskillnad, där ungdomar från ett vänsterpartierna är mycket mer toleranta än sina föräldrar. I vilket fall går resultatet inte att extrapolera till hela väljarkåren.

  Visst, det kan mycket väl finnas en kärna av intoleranta ärkeborgarbrackor i moderaterna nånstans. Men jag ser inte att man utan vidare kan generalisera detta till ”högermänniskor av olika slag”. Det stämmer t.ex. mycket dåligt in på min sort. 😉

 2. Av alla männniskor med borgerliga åsikter (exkl. SD:are och nazister, ja jag känner såna) jag känner är det ingen som är intolerant eller rasist. Men faktum kvarstår. Det verkar vara vanligare högerut.

  Och jag är överens med dig att förklaringarna till siffrorna kan vara fler olika.

  Det där med sociaekonomiska faktorer är också välbelagat. Bland fattiga finns det höger grad av intolerant tänkande. Jag har tänkt att skriva en serie artiklar på temat intolerans där jag bland annat ska ta upp den aspekten. Samt problematisera i förhållande till politiska sympatier.

 3. Finns det verkligen en högre grad av intolerant tänkande bland fattiga? Jag tycker faktiskt inte det, inte när det verkligen gäller.

  Medelklassen talar gärna mot intolerans och fördomar, men i grund och botten så kand de vara jävligt intoleranta och fördomsfulla när det väl gäller dem.

 4. Giles! Ja, det finns ett klart samband mellan fördomar och taskig utbildning. Och man har sämst på fötterna i de lägsta samhällsklasserna. Däremot är det fördomar som kan komma att ändras eller försvinna. De vanligaste radhusfördomarna är desto svårare att komma till rätta med.

 5. Men kom igen nu, ska vi i vänstern få samma uppskruvade utbrott mot humor som högern sysslat med så mycket?

  När jag läst vad denne Goine skrivit så ser det ganska klart ut – han driver med bilden av/fördomarna mot den egna politiken. Precis som massor av oss inom vänstern gör. Skämt om Kuba, Sovjet, Nordkorea, DDR-chic osv.

  Inget att uppröras över, inget att dra stora dramatiska slutsatser av. Mest ser jag det som ett tecken på att Goine tycker att den fascistoida latinamerika-högern är så absurd att det är rimligt att skämta om den.

 6. Jag tror att det är svårt att förklara den typen av internhumor för andra än de interna. Jag tror också att många av oss som ägnar sig åt den inte reflekterar så mycket över varför vi gör det, och vilken funktion det fyller.

  Jag har funderat en del på det eftersom det är en av mina favorit-humorgenres. Jag tror att det handlar om att definiera vad man inte är, och skoja om sina motståndares vridna tolkningar av den egna politiken.

Kommentarer är stängda.