Folket tillfrågas om oviktiga saker…

När det gäller oviktiga, men kanske lite roliga, saker som omröstning om schlagerlåtar, så tillfrågas vanligt folk om vad de tycker. Men när det gäller viktiga saker, som en ny grundlag för EU. Eller val av president och vad som i praktiken är en utrikesminister för EU, saker som följer av den nya grundlagen, så utsätts inte detta för någon egentlig prövning. Utan det beslutas i slutan rum, av en självutnämnd jury. Ingrid Hedström ifrågasätter detta sakernas tillstånd i en krönika i DN:

Det är kul att rösta. Det är engagerande att få vara med och bestämma. Och om fel låt vinner kan man i alla fall trösta sig med att man gjort sitt för att rätt låt skulle ta hem segern. Men den trösten har man inte om fel person blir EU-president.

Jag säger förstås inte att vi borde telefonomrösta om kandidaterna till EU:s högsta topposter. Men det skulle vara upplyftande med ett visst mått av insyn och transparens. Något som är utomordentligt frånvarande i dag. Här utses kandidaterna i de slutnaste av slutna rum. Publikfrieri förekommer inte. Att offentligt säga att man är intresserad brukar vara ett säkert sätt att bränna sina chanser.

Hon menar dock att en marginell förbättring är på gång. Men demokratiskt är det definitivt inte trots det, som jag ser det. För det första borde vi allmänt diskutera den nya grundlagen för EU, precis som de borgerliga partierna vill att vi ska diskutera grundlagsförändringar i Sverige. För det andra borde vi få folkomrösta om den nya EU-grundlagen (Lissabon-fördraget). Och som jag ser det, rösta nej, eftersom fördraget inte är demokratiskt. Vilket bland annat illustreras av sånt som det odemokratiska sättet som president och utrikesminister tillsätts.

Det må vara kul att rösta om bästa schlagerlåt. Jag skulle personligen dock tycka det var ändå roligare att få rösta om hur jag vill att Europa ska se ut och styras. Men jag förstår att makthavarna vill ha det på det nuvarande sättet, nöjen och förlustelser åt folket, makten åt eliten. Politiska beslut sköter eliten över våra huvuden. Det är så de borgerliga makthavarna tycks resonera, så eliten tycks tänka.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Jinge, Jah Hollis,
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, SDS, HD,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements