Svartjobb centralt för kriminella gäng

När man ser amerikanska filmer om maffian eller serier som Sopranos är ett kännetecken för maffian ofta att de är inblandade i byggbranschen där en massa fuffens pågår med svarta pengar, skumma kontrakt och mutaffärer. Precis på samma sätt är det i de kriminella nätverken i Sverige, något som Göteborgs-Posten skriver om idag:

I Västra Götaland och Halland har Skatteverket avslutat 71 revisioner. Ett stort antal pågår. Skatteeffekten är hittills 155 miljoner kronor, nästan 2,2 miljoner per revision, och 68 polisanmälningar till åklagare har gjorts.

Det handlar alltså om stora belopp som undanhålls från vår gemensamma kassa, statskassan. De som i första hand sysslar med detta är de kriminella gängen:

Mer bekymmersam är bilden av aktörerna bakom uthyrningen av arbetskraft.
– Det som är tråkigt att se är att det blir mer och mer organiserat och vi ser att de kriminella gängen tar en större och större del av den svarta uthyrningen av arbetskraft, direkt eller indirekt. När jag läser boken Svensk maffia och liknande saker så känner jag igen alla konstellationer, det är dem vi jobbar med dagligdags, säger Pia Bergman som utifrån vardagen för Skatteverkets handläggare begärt en ”riskkartläggning” av arbetet.
– Vi ser kopplingar till alla de kriminella gängen och till den grova brottsligheten. Det finns väldigt mycket härvor, gäng och grov brottslighet som är kopplade till varandra och där svart arbetskraft ligger som grund, säger Pia Bergman som upptäcker den svarta arbetskraften i olika delar av långa entreprenadkedjor. Även namnkunniga företag finns bland fifflarna.

Även korruption har blivit ett inslag i det hela, vilket visas av den rättegång som startade i går i Falu tingsrätt, där 16 personer med anknytning till Hells Angels supportergäng Red Devils MC åtalades för ekonomiska brott.

Förändrar vi inte flyktingpolitiken i en mer liberal riktning så kommer människosmuggling också att tas över av de stora kriminella nätverken. Så är det ännu inte, men man kan utgå från att det är en av de saker som Original Gangsters ledare Denho Acar studerar och funderar på nere i Turkiet. För gängen i USA är detta vid sidan av knarksmuggling och knarkhandel den stora inkomtskällan. Om inte annat kommer vi om vi inte liberaliserar flyktinglagstiftningen att drabbas av samma sak som Danmark, arbetskraftsbrist. Något som faktiskt redan är ett faktum inom vissa industribranscher i Göteborg (varslen på Volvo ändrar dock förmodligen detta, kortsiktigt i alla fall)

Intressant?
Borgarmedia: TV4, DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements