Det bestämmer väl inte kyrkan

Det spelar väl för sjutton ingen roll vad kyrkan säger. I en demokrati bestämemr väl de folkvalda. I Sverige betyder det så vitt jag vet riksdagen. Inte Svenska Kyrkan, en kyrka bland många andra i Sverige. Det betyder att kyrkans åsikt om vigselrätten saknar egentlig betydelse. Det är en partsinlaga från en organisation som enbart representerar en minoritet av Sveriges befolkning. andra kyrkor håller också med RFSU och vill att all myndighetsutövning skiljs från de religiösa samfunden:

Till skillnad från Svenska kyrkan håller Svenska missionskyrkan med RFSU.

– Vi är helt överens. Vårt primära argument är dock inte frågan om samkönade äktenskap utan att kyrka och stat är separerade sen länge, och då ska inte kyrkan ha vigselrätt. Vi kan tänka oss att avsäga oss den, förutsatt att alla gör det, säger Per-Magnus Selinder, sekreterare för teologi och ekumenik hos missionskyrkan.

Det känns inte heller som om Svenska Kyrkans bedyranden om att det inte är diskriminerande att vägra viga människor av samma kön speciellt övertygande:

Att svenska kyrkan kan tolkas som diskriminerande när man säger nej till att viga samkönade par, håller kaplan Ann-Cathrin Jarl inte med om.

– Kyrkan är inte diskriminerande utan försöker vara så inkluderande som möjligt. Vi är en trosgemenskap, inte en åsiktsgemenskap. Däremot har vi vissa individer som inte vill välsigna samkönade par, säger hon.

I själva verket är det som Jarl säger bara trams och dumheter utan innehåll. Självklart är en sån inställning från Svenska Kyrkan diskriminerande.

Intressant?
Bloggat: HBT-sossen, Peter Karlberg, Erik Laakso,
Borgarmedia: AB, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Ivvi

  Men vigseln är trots allt en religiös ceremoni – låt den förbli det! Som det redan nämns i Svd:s artikel: de som inte gillar det, kan väl gå till rådhuset.
  Se det från den andra sidan: har ingen tänkt på att det kan vara störande för de kristna att de inte får ha sin religion i fred? Kristendomen respekterar alla människor, men det innebär inte att den ska ändra allt, bara för att en grupp människor har fått för sig att den är diskriminerad.

  En tankeställare: Varför finns det pubar/klubbar med olika åldersgränser? Jag kan säga att är diskriminerade för de som inte har åldern inne. Är det då diskriminering av de som inte har åldern inne? Nej, därför att det finns andra pubar/klubbar för de som kanske inte kommer in på 25+. Samma gäller här; om man inte kan möta de krav som gäller för en kristen äktenskaplig vigsel, då ska man inte heller gifta sig på de grunder.

 • Oskar

  Det råder en förfärlig okunnighet om vår svenska kyrka. Faktum är ju att den gått de homosexuella till mötes. Att RFSU och RFSL skulle representera samtliga homosexuella tror jag knappast och deras krav är verkligen helt orimliga och fullkomligt onödiga. Idag finns det en cermoni för registrerat partnerskap för människor av samma kön. Det är en sluten cermoni vilket är bra då homosexualitet hos många väcker sådant obehag att de kan få för sig att ta sig för allehanda våldsamheter och då är det bra att själv kunna välja ut vilka som ska få bevittna cermonin. Vidare så kan homofiler hänge sig åt sina passioner utan att för den sakens skull först ingå äktenskap, så varför ska de då hålla på och tjata om det här? För att väcka uppmärksamhet, tigga till sig mer bidrag och kanske vinna en och annan förvirrad medlem till sin förening kan jag förmoda.

 • Pingback: Sekulär vigsel - så enkelt kan det vara | Svensson()

 • Hej På min blogg har jag en kommentar till detta som jag försökte få in i Svenska Dagbladet på Brännpunkt som inlägg i debatten – den debatt som Åsa Regnér, RFSU startade där.

 • Niklas Koslowski

  Helt rätt! det bestämmer väl inte kyrkan!
  Kyrkan har inte med människors civilrättsliga ställning att göra överhuvudtaget. De borde omedelbart fråntas all vigselrätt. Detta är något som skall regleras i svensk lagstiftning, inget annat. Sedan kan ju alltid den som vill gå till just sin kyrka för att få någon sorts religiös välsignelse över sitt REDAN INGÅNGNA äktenskap.
  Kyrkan skall inte få fortsätta utöva sitt tvåtusenåriga förtryck mot mänskiligheten genom att gallra ut människor i kyrkporten, beroende på den enskilda prästens åsikt. För svartrockarna tillåts ju fortfarande att neka vigsel av samkönade par. Med kyrkans och biskoparnas välsignelse. Höjden av hyckleri!