Bilkrisen som en möjlighet – ställ om produktionen

Del 3 av 4 i serien Bilkrisen

Kapitalismen har hamnat i en av sina regelbundet återkommande kriser. Den slår denna gång väldigt hårt mot bilindustrin och speciellt mot de personbilsföretag som byggt stora bensinslukande lyxbilar. Två av dessa företag är svenska Volvo Personvagnar AB och Saab Automobile AB. Båda ägda av konkursfärdiga US-amerikanska bilbolag.

Jag är för att den svenska staten tar över de misskötta svenska företagen från deras odugliga ägare. Utan kompensation förstås eftersom även de svenska bolagen snart också är konkursfärdiga. Framförallt är Saab illa ute över häften av produktionen säljs i USA och GM verkar ha lovat att lägga ner hela Saabs återförsäljarnät på andra sidan Atlanten.

Mend te blir naturligtvis svårt att fortsätat producera stora lyxiga bensinslukande bilar i de två svenska företagen. Det behövs nåt annat som man kan producera. Statliga pengar kan användas rtill att forska på detta och till att ställa om produktionen. Sånt somman komemr att tänka på är elbilar, spårbilar, spårvagnar (de snaste som Göteborg köpt från Italien är verkligen inte av nån bra kvalitet), lok, tåg och (järnvägsmaterial från södra Europa har stadigt visat sig ha problem emd kylan här uppe), vindkraftverk, solcellsteknologiska produkter. Det finns mycket man kan tänka sig.

Om statens pengar används på detta sätt samtidigt som man också satsar på offentlig sektor och dessutom bygger om Göteborg till en miljövänlig stad med väldigt bra kollektivtrafik och tät bebyggelse så kan bilkrisen bli utvecklande istället för en katastrof.

Tyvärr vill den borgerliga regeringen inte gå till offensiv på något sätt.

Intressant?
Bloggat: Alliansfritt, Claes Krantz,
Borgarmedia: AB, DB, VG, VA, AV, SVD1, SVD2, SVD3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Bilkrisen som en möjlighet – satsa på offentlig sektorBilkrisen som en möjlighet – evenemangsstaden Göteborg >>
Advertisements
  • Pingback: Bilkrisen som en möjlighet - evenemangsstaden Göteborg | Svensson()

  • ZJ

    Hmmm… Min herre förespråkar att vi ska bygga lok, tåg, spårvagnar etc, eftersom de italienska inte håller måttet. Må så hända, men då ska vi tänka på att våra hembyggen X2000 var/är lika usla. Dessutom med tanke på klimatet och Göteborgs läge långt ifrån råvaror får vi nog acceptera att tillverkningskostnaderna blir så pass höga så det blir billigare att köpa annorstädes och betala frakten till Gbg.

  • peb

    Det förefaller vara det enda möjliga att staten tar över produktionsanläggningen i Trollhättan. Eftersom regeringen sagt att det skall satsas på miljö, infrastruktur, jobb och klimatmålen. Då finns det en lösning genom att framställa en produkt som löser alla de problemen, nämligen ett litet minikraftverk och en därtill hörande transportlösning, förslagsvis en elbil. Minikraftverket kunde vara i forma av en container fylld med högteknologi som en stirlingmotor, solceller, ett vertikalvindkraftverk, ackumulatortank, batterier, värmeväxel, solpaneler och givetvis en bio-kombinationspanna. Det skulle bli en proukt som skulle generera betydligt mer job än Volvo och Saab tillsammans.
    Man får ju liksom tro på framtiden, tänka nytt och tänka om. Tekniken finns, det är bara det att ingen satt samman den än och serietillverkat så att priserna blir acceptabla. Vadå långt från råvaror? De finns ju i hamnen på en båt!