Fildelning och affärsmodeller

Music Lessons 4

Music Lessons är en undersökning och rapportserie från KTH som gjordes 2005 och i ett paper till en konferens, User Oriented Business Models in Peer-to-Peer Services. eChallenges Conference Paper, presenteras uppgifter om fildelningsnätverk (den är publicerad på engelska):

File-sharing is a disruptive technology. The media industry dislikes it, to say the least. The users love the technology to such extent that they do not respect the new IPR law. More than 2/3 of the artists love it because they have new ways of reaching new audiences they never had a chance to meet before causing new revenue streams.
Presently it is a very turbulent period and there are many new business approaches utilising P2P technology to provide services to the users, however still on terms dictated by content owners.
This study has shows that:
• P2P technology is necessary in an “on demand” mass market.
• It is possible to formulate a number of business models in line with users preferences.
• New technology needs to be developed to make these business models satisfactory to both users and content owners.

Intressant?
Bloggat: Mullvaden,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mike

  Fildwlningwen ökar försäljningen,, bara modellen som saknas och hårdavaran sälj i massor pga fildelningen

 • Anders

  Varför betala för något du kan ladda ned gratis?

  Fildelning är inte en affärsmodell utan en teknologi.

  En affärsmodell måste ha en sund ekonomisk vinst i botten. Fildeling kan aldrig generera vinst därför kan den aldrig motsvara de krav som finns på en rimlig balans mellan artiser och konsumenter.

  Börja betala för det ni konsumerar!

 • Petter

  Anders, det finns många anledningar service och mervärde är några av dom. I dagsläget måste alla pengar gå via STIM. Jag måste licensiera om verk flera gånger och ha en modell där jag betalar per ner laddning, visning och försäljning. Det är inte upphovsrättslagarna som behövs anpassas utan det är industrins ersättningsmodell. (Lägg gärna in en riktig Fair Use-klausul i upphovsrätten dock)

  Övervinner man detta är det inga problem med videobutiker där man får ladda ner hur mycket man vill till ett fast pris. Till slut kommer vi ändå ha digitala bibliotek där allt material finns att tillgå. Så något behöver de göra dessutom. I begränsat omfång måste man dock få sprida material eller kopiera det privat, kopieringsskydd skulle bara ställa till med problem. Tänk på att youtube inte skulle vara i närheten av legalt i Sverige.