Tidningarna spekulerar vidare om vänsterns skuld

Det finns egentligen inte något som kopplar brandattentaten mot livsmedelsbutiker i Södertälje till vänstern på något sätt. Mer än att det en gång tidigare delats ut hotbrev mot affärerna undertecknade Global Intifada. Global Intifada är en icke-existerande grupp. Det är bara ett namn som ibland använts av vänsterextrema i vissa sammanhang. Ett kampanjnamn. Vem som helst kan dela ut såna hotbrev, det behöver alltså inte vara en vänstergrupp, och det är osäkert om det faktiskt finns en koppling mellan bränderna och hotbreven. Ändå fortsätter borgarmedia att spekulera friskt:

I hotbrevet, som flera matbutiker fått ta emot, tar aktionsgruppen Global Intifada på sig ansvaret för tidigare attentat mot matbutiker på orten. Brevet skickades också till lokaltidningen Södertälje Posten, som omedelbart underrättade polisen.

I brevet står det att Global Intifada ska ”bränna” fler butiker. Före jul eldhärjades Coop Forum i Södertälje och kort där efter även Ica Maxi. Dessa bränder beskrivs i brevet som ”fältprov” där aktionsgruppen undersökt effekterna av sina ”tidsfördröjda brandbomber”.

Ännu mer spekulativ är en debattartikel på DN:s debattsajt Newsmill:

Attentatsmännen vet vad de gör när de väljer livsmedelsaffärerna i Mesopotälje. I nuläget ska man inte sia om vilken organisation som utfört attentaten men att de har varit organiserade och väl genomförda råder det ingen tvekan om. Möjligen har de en koppling till de klistermärken och flygblad som många Mesopotäljebor har kunnat läsa. Global intifadas deklaration där man uppmanar till attentat mot livsmedelsaffärer som säljer amerikanska varor har funnits över så gott som hela staden.

Jag har en släkting som driver en butik i närheten av en av livsmedelsaffärerna som stuckits i brand. Telefonerna har gått varma oss södertäljebor emellan och han är en av de jag har pratat med. Han och hans vänner, alla i tjugoårsåldern, hade till en början kul åt lapparna med en bild på hur man själv kan tillverka en brandbomb med 20 till 50 minuters tidsfördröjning.

Min släkting säger: ”Ingen av oss tog det på allvar, man tror ju inte att sådant kan hända i vår hemstad. Det är helt galet, hoppas att attentatsmännen inte går vidare utan nöjer sig med att ha fått ut sitt budskap. Det är jättetråkigt att man förstört egendom för miljontals kronor. De som äger livsmedelsaffärerna i Södertälje har ju inte krigat i Irak. Tvärtom så är det ju vi som har hjälpt flest irakier.”

Denna spekulation sker trots att säkerhetschefen på Svensk Handel och polisen är mycket avvaktande med den typen av teorier. Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund går så långt att han hävdar att det inte handlar om något politiskt attentat. Polisen är å sin sida inte lika tvärsäkra utan verkar i nuläget inte utesluta någonting. Man uppger att man har viss indikationer på individer som kan var inblandade och har startat en stor utredning.

Men låt oss utgå från att det är vissa vänsterindivider som gjort det hela. Vad är då min uppfattning om attentaten? Det hela är för mig totalt oacceptabelt. Det är terroristdåd, visserligen utan personskador och bara med materiell förstörelse. Men det finns ingen framgång att nå för den svenska arbetarklassen i användandet av terrormetoder.

Just det sistnämnda är en av de saker som gör att jag personligen misstänker att det är helt andra krafter än vänstern som är ansvariga. Men låt oss vänta på vad utredningen komemr fram till innan vi spekulerar vidare om vilka som är gärningsmän.

Vi kan bara konstatera att brandattentat oftare utförs av högerextremister och/eller gangsters än av vänsterextremister. Det betyder inte att så är fallet också denna gång.

Intressant?
Bloggat: Andrea Doria, Proletärbella,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Brukar inte du kalla liberaler för ”extremhöger”? Då borde det väl inte vara så förvånande att anarkister betraktas som vänster. Det är ju samma typ av förskjutning som du ägnar dig åt. Media (och en hel del bloggare) har helt enkelt fått för sig att vissa brott är typiskt vänsterextrema, andra är typiskt högerextrema: brott mot homosexuella och invandrare är t ex definitionsmässigt högerextrema, trots att det finns många exempel på motsatsen. Hur gärningsmännen väljer att benämna sig själva spelar förstås in en hel del.

  Jag tvivlar inte ett dugg på att gärningsmännen bakom terroristdåden betraktar sig själva som vänster. Det betyder inte att de på något vis agerar i den s k arbetarklassens bästa intresse. Vi känner ju väl igen det från våldsamma islamistiska grupper, som betraktar sig själva som muslimer men som i själva verket inte lever ett dugg efter Koranens bud, annat än när det passar dem.

  Oavsett vad bör man förstås ta avstånd från dessa grupper, oavsett om man är vänster eller höger själv. Att försöka koppla ihop terroristaktionerna i Södertälje med någon form av seriös vänster i Sverige vore bara fånigt.

 • ””Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund går så långt att han hävdar att det inte handlar om något politiskt attentat.””

  Vi vet väldigt lite i dagsläget, men hur kan man påstå att det inte är ett politiskt attentat?? Hur vet Malmlund det? Vet han en massa som vi andra inte vet?

 • Anders_S

  Robsten: Det där är verkligen ett underligt påstående från honom. Det återstår väl att se om han vet mer än vad andra vet.

 • Anders_S

  Följ kommentarsreglerna. Dvs ange exempelvis en fungerande mejladress då anonyma kommentarer inte accepteras.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Pingback: Svensk terror « Sosse i Landskrona - En glokal blogg()

 • AndreasK

  Måste ju också påpeka att ingen grupp tagit på sig dåden via någon av de sedvanliga kanalerna för ”extremvänstern”. Det är helt tyst på Motkraft.se och på socialism.nu pågår ett vildsint förlöjligande och avståndstagande från de dårar som begått dessa vansinnesdåd. Förvirringen är också stor, så om det nu skulle vara ”vänsterextremister” bakom dåden så är de fullständigt isolerade från den övriga utomparlamentariska vänstermiljön i Sverige.
  Alla med verklig insyn (alltså inte självutnämnda experter som Lodenius och Sandelin)i extremvänstern vet att dåd som dessa, och även McFuckerattentaten, inte har stöd eller förankring hos den övriga miljön.

 • Anders_S

  Andreas K: Om det kan vi vara överens

 • Jörgen Hassler

  Mest fantasifull av alla är väl i alla fall Lodenius? Jag menar teorin om en ”vänsterns laserman” som på egen hand placerar ut bomber i fyra affärer i Södertälje och en i Gustavsberg… killen jobbar hårt, minst sagt.

 • Anders_S

  Det där med Gustavsberg har nog inget samband med det andra. Om det inte faktiskt visar sig vara gangsters som Svensk Handel uppenbarligen anser.