Rätt av TV4 att inte ta in SD:s reklam

Ett kommersiellt och privat TV-bolag kan naturligtvis bestämma precis vad de vill om vad de vill sända i sina kanaler. De kan välja vilken reklam de vill sända och vilka program de vill producera och/eller sända. Man kan inte ställa samma krav som på Public Service-kanaler som på en kommersiell TV-kanal. Argumentationen från forskarna i DN faller därmed pladask och blir ointresssant i sammanhanget som jag ser det.

Man kan resonera massor om reklam, eventuellt skadliga inverkningar och mycket annat. Men jag tror inget av det har betytt något för TV 4:s beslut. Snarare handlar det om att det kommersiella TV-bolaget inte vill sända reklam för ett rasistiskt parti. Och det kan jag inte se nåt problem med.

Man kan faktiskt undra vad medieforskarna är ute efter när de kritiserar beslutet från TV4.

När det gäller den rent principiella frågan om politisk TV-reklam har jag dock inget mot forskarnas synpunkter. Tillåter vi reklam så är naturligtvis också politisk reklam ett naturligt inslag i mixen. Jag är också överens med forskarna om att nya social medier inte per dfintion måste innbeär en förbättring och en fördjupning av demokratin, liksom att all reklam inte med nödvändighet är vansinnig. Fast det är förstås ett stort slöseri med pengar och resurser, sett ur ett samhälleligt perspektiv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , ,

Advertisements
 • scaber nestor

  Iaf i USA är det överenskommet att gör man reklam för en presidentkandidat i över 7 (eller var det 11) sekunder ska samtliga beredas lika mycket tid.

  I Sverige vad gäller TV4 är det inte bara så att de tagit beslut att ignorera SD, beslutet gäller att bara stödja riksdagspartier.

  Något som Junilistan drabbas av.

  Detta skedde också när det var dags att lämna ut valfläskbidraget, trots att JL är 3’e störst i EU tog regeringen beslut att bara ge medel till riksdagspartierna.

  Gillar jag Sverigedemokratern?
  Nej, men nu när andra partier drabbas för att både rikspartierna och media ogillar dom så handlar det om politisk censur.

  Idag Sd och jl, vilka imorgon?

 • TB

  Det finns en reklamlag som styr vad som får förekomma i reklam och vad som inte får förekomma. Så länge lagens regler följs är det ur ett yttrandefrihetsperspektiv vanskligt att göra några inskränkningar.

  Sedan kan det ju vara så att SD får svårt med sin reklam då partiets budskap kan uppfattas som diskriminerande. Reklam som är diskriminerande får, såvitt jag vet, inte förekomma.

 • Anders_S

  TV4:s beslut gällr i nuläget bara SD. INte junilistan. Dessutom har det inget med yttrandefriheten att göra. PÅ min blogg bestämmer jag vad som får publiceras och på TV4:s kanaler bestämmer de vad som får sändas.

  På Public Service kan man ställ andra krav, men inte på TV4 eller nåt annat privatbolag. Gillar man inte den ordningen måste man förbjdua privata medier, men jag tror det vore fel väg att gå.

  Se har du nog fått nåt om bakfoten när det gäller partistöd, Scaber.

 • Apan

  Åhå, mycket förvånande att höra från dig tycker jag. Du ger ju i princip Silvio Berlusconi ”frikort” att dominera politiken i Italien. No questions asked. Jag tror snarare att det hela bygger på att DU inte gillar Sverigedemokraterna än mer än något annat. Undrar just vad du skulle säga ifall din ISP skulle kicka ut din blogg just för att de inte håller med ditt politiska budskap. En enorm gråzon är vad det är.

 • Anders_S

  Apan: mediekoncerner har två syften. Dels att håva in profiter åt ägarna. Dels att sprnderordnat, men det står alltså bolaget fritt att välja vilket budskap de vill sprida ochd te är väl inte underligt om de inte vill sprida ett budskap som går stick i stäv med det som de normalt sprider. Tidningar har olika policy när det gäller annonser och så har tv-bolag också. Det är en konsekvens av kapitalismen.

  En ISP har inget annat syfte än att tjäna pengar. Och självklart påverkas min åsikt i denna fråga av vilka åsikter jag har. Konstigt vore det väl annars.

 • Pingback: Ingen mänsklig rättighet att få kommentera på en blogg eller i en tidning | Svensson()