Som ansvarig för Margaux Leduc under hennes besök i Göteborg följde jag henne till Hamnarbetarförbundet och Volvo Tuve för besök och samtal med fackliga aktivister. Något som vår chaufför och vägvisare i hamnens och Torslandas industriella labyrinter, Göte Kildén, berättar väl om på sin blogg:
Under ett livlig meningsutbyte fick Magaux Leduc höra Eriks berättelse om hur hamnarbetarna här i Göteborg under decennier tvingats att försvara sin kämpande och demokratiska fackförening, både mot Göteborgs Hamn och LO-styret. Margaux kunde samtidigt förtydliga bilden av de sociala protesternas Frankrike. Även ”på franska” och trots fri strejkrätt är det ingen lättvindig historia att ta till strejkvapnet. Den svåra ekonomiska krisen tvingar även den franska och mycket mer brokiga fackföreningsrörelsen att använda sig av endast korta punktstrejker eller bara protestmöten efter jobbets slut. Det är framförallt i den offentliga sektorn som längre strejker iscensatts. Eller vid de företag där ägarna vill lägga ner produktionen och där de anställda alltså har allt att vinna och ingenting att förlora med mer drastiska metoder, som ockupationer eller ”boss-snapping”.
Under samtalet passerar många glada miner fikabordet. Hamnarbetarna har vridit om portlåset ordentligt och flera strejkvakter passerar fackexpeditionen och rapporterar att strejken är framgångsrik. Hamnen står still. Protesten har gått fram.
Margaux får se fackliga standar från andra länder. Symboler för internationell solidaritet.
Diskussionen på Hamnfyrans expedition avslutas med en internationell utblick. Erik är väl bevandrad med stridbarheten hos inte minst Marseilles hamnarbetare och visar en del fackliga standar från förbund i andra länder. De är placerade på hedersplats i styrelserummet och är symboler för den internationella fackliga solidaritet som ofta funnits mellan hamnarbetarna i olika länder. ”Vi vet att vi kan räkna med ett handfast stöd från arbetarna ibland annat Frankrike och USA. Där finns stor facklig stridbarhet”, understryker Erik.
Från Skandiahamnen fortsätter Margaux`s besök i arbetarnas Göteborg med en kopp kaffe på Bilbitens mysiga lilla lunchrestaurang ute vid Volvo Lastvagnars Tuvefabrik. Här är Tomas Johansson stamgäst och med vid bordet sitter också Christer Lindsjö. Bägge är de fackordföranden i två av IF Metalls lokala gruppstyrelser inne i verkstäderna. Nu ger de Margaux en bild av hur de tillsammans med fabrikens andra gruppstyrelser, trots politisk splittring, lyckats med att nå ut med en kompakt facklig protest mot företagets massvarsel. Inne i fabriken diskuteras nu hur man kan gå vidare. Hur kan alla Lastvagnars alla fackliga organisationer i landet samlas? Hur långt är medlemmarna beredda att gå? Kan man pressa IF Metalls ledning?
Margaux tillsammans med Tomas Johansson och Christer Lindsjö.
Margaux berättar om hur många arbetare i Frankrike försöker att flytta ut sina protester till befolkningen i stort. Hur de ständigt försöker vinna opinionen på sin sida. Vid lunchbordet diskuteras också Arbetarinitiativet och den gemensamma EU-valskampanj som nu är i gång mellan svenska och franska arbetare. ”En av våra huvudkandidater är fackordförande på en av Peugeots fabriker”, berättar Margaux för Christer, som själv är en av Arbetarinitiativets kandidater. Vår idé, det som vi i franska NPA vill skapa, det är ett gemensamt europeiskt antikapitalistiskt parti”.
Efter besöket ute vid Volvo fortsatte jag och Margaux ut till Hammarkullen. Margaux arbetar med stadsplanering i en Parisförort och mer specifikt med hur man kan förbättra miljön och boendet. Besöket i Hammarkullen blev innehållsrikt då vår ciceron Ebba Hermelin, som arbetat många år med olika saker i stadseldeln had god kunskap i både franska och om stadsdelen. Samtalet de två hade hanalde om hur det kan vara, hur standarden ser ut, hur man planerar grönska, rivningar, ombyggander, hur och vilken roll islam spelar, uppgivenhet och mycket annat. Tillsammans med besöken i hamnen fick Margaux därmed en rejäl inblick i hur livet för svenska arbetare i Göteborg kan se ut. Både på arbetsplatser och i bostadsområden.
På kvällen hölls sedan ett offentligt möte där Margaux Leduc höll ett inspirerat, engagerat och tankeväckande tal. Mötet på Folkets hus vid Järntorget besöktes av en bit under 100 besökare.
Hela mötesturnén med Margauc Leduc från franska NPA ordnades av den svenska valalliansen, Arbetarinitiativet, ett samarbete mellan Socialistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna och oberoende kandidater. Arbetarinitiativet ställer upp i EU-valet.
Intressant?
Borgarmedia om EU-valet: DN1, 2, 3, 4, 5, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om Margaux Leduc, NPA, Rättvisepartiet Socialisterna, Volvo Tuve, Göteborgs Hamn, Strejk, Arbetarkamp, Arbetarinitiativet, EU, Socialistiska Partiet, Vänstern, Göteborg, Hammarkullen, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
2 svar på “Intressant dag med Margaux Leduc i Göteborg”
Kommentarer är stängda.