Rekorddeltagande i EU-valet?

Skop:s senaste opinionsundersökning inför EU-valet indikerar att valdeltagandet kan bli mycket högre än förväntat. 6 av tio uppger nämligen att de ska rösta och det är i alla fall 20 procentenheter fler än förväntat valdeltagande som brukar anges till omkring 40%. Men hela 19% anger att det inte vet vilket parti de ska rösta på i EU-valet och det motsvarar ju faktiskt den eventuella ökningen av valdeltagandet. Med ökat valdeltagande (uppgett) är nu också socialdemokraterna största parti. De flesta partier kan komma att öka andelen röster sen förra valet och det beror på att junilistan i stort sett inte kommer att få några röster alls denna gång. Enligt opinionsundersökningarna i alla fall.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, AB1, 2, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Rösta på Arbetarinitiativet! Vänsterpiraterna.

Advertisements
 • Pingback: Blir demokratin den stora vinnare i årets val? « Kent Persson (m) blogg()

 • Pingback: Valet handlar om rött mot blått – mobilisering « Röda Berget()

 • Pingback: EU-direktiv: Ritualslakt skall införas i Sverige! « 100% Antiism()

 • eye

  Ökar valdeltagandet så är det en stor triumf för högern och ett bakslag för den vänster som hävdar att de 60 procent som tidigare valt att inte legitimera högerprojektet genom att rösta gjort rätt. Din röst räknas, men det är också allt. Tycker det är tråkigt att de trotskistiska partierna i sverige bidrar till detta skådespel som vill få folket att acceptera EU-palamentet som ett demokratiskt organ. Vi får hålla er medansvariga.

 • Anders_S

  Eye: Den som bojkottar ökar chansen/risken för att SD kommer in i Eu-parlamentet. Vi får väl hålla stalinisterna ansvariga för att man legitimerar högerextremismen och fascismen. Det är ju tyvärr inte heller första gångan stalinister gör sig skyldiga till sådant.

 • eye

  Jag förstår verkligen inte logiken i det där. AI är väl rätt öppna med att ni inte förväntar er komma över 4 procentspärren? Att vi ska göra allt som står oss till buds för att hindra SD från att få inflytande över arbetarklassen är självklart. Men att rösta på AI kommer ju varken göra till eller från för SD:s mycket mycket små chanser att komma in i EU-parlamentet. I ett läge när SD gick framåt på bred front vore det väl logiskt att lägga sin röst på Vänsterpartiet. Nu bidrar er kandidatur mest till att göra deltagande i högerns val till ett legitimt politiskt ställningstagande.

 • Anders_S

  Varje röstande individ minskar SD:s chanser. Men det är bara ett av många argument för att delta i valet.

  Vi är inte för att Sverige ska lämna EU, vi är mot EU, men för ett internationellt samarbete, mot nationsgränser, mot stadfäst nyliberalism, mot EU:s odemokratiska funktionssätt. Det är också för mig lika naturligt att arbeta för en demokratiks förändring av Europa som att arbeta för en demokratisk förändring av Sverige

 • eye

  Hmm. För mig låter det lite luddigt att vara emot något man samtidigt säger sig vara för. Är ni fortfarande med i Folkrörelsen Nej till EU eller är ni på samma väg som Miljöpartiet?

  Vill väldigt gärna höra alla de där argumenten för att rösta i detta valspektakel. Hur karaktäriserar ni egentligen EU-parlamentet och tror ni på allvar att EU kan reformeras till socialism?

 • Anders_S

  Eye: Reformeras, driver du med mig? Vi tror inte man kan reformera vare sig Sverige eller EU.

  Läs om bojkott eller inte bojkott:
  http://www.internationalen.se/blog/?p=190

 • eye

  Ni vill alltså inte att det ökade internationella sammarbetet ska ske inom EU-konstruktionen, men ändå vill ni av någon anledning inte lämna EU? Har jag uppfattat saken rätt? Jag förstår det första men inte det andra. Tycker ni kanske att det är ett uttryck för nationalism att vilja lämna EU? I så fall underskattar ni verkligen det svenska folkets motstånd.

  Det är bra att vänsterkrafterna i Europa stärks men vad ska kan man egentligen kunna uträtta i parlamentet?